Baksidan

Nu lämnar Jan Hinderson Sydöstran

Karlskrona Artikeln publicerades
I går eftermiddags var det anekdokrikt tårtkalas då Jan Hinderson lämnade Sydöstran.
Foto:Maths Olsson
I går eftermiddags var det anekdokrikt tårtkalas då Jan Hinderson lämnade Sydöstran.

Nu lämnar Sydöstrans högskole- och näringslivsreporter Jan Hinderson Sydöstran efter många år – för att bland annat för att hjälpa till med litteraturfestivalen Bok & Hav och måla hus i Västerbotten.

– Det har varit fina år på Sydöstran – som jag fick söka till fyra gånger innan jag till sist fick jobb här, berättar Jan för Sydöstran.

Men det satt också långt inne innan han blev journalist. Född i Linköping hamnade han tidigt i Lund, där han bland annat läste sociologi, litteraturvetenskap och foto. En vapenfri tjänst på en förskola gav viss mersmak, och Jan utbildade sig till förskollärare.

35 år gammal, efter studier i Skurup, blev han journalist, och kände att han äntligen hamnat helt rätt. Han fick jobb på Sydsvenskan, men sökte sig efter fem år av familjeskäll till Ystads Allehandas redaktion i Simrishamn.

I Simrishamn träffade han makan, som han senare kom att följa med till Blekinge. Det blev vick och frilansuppdrag åt allt ifrån BLT till Yrkesfiskaren, innan Sydöstran till sist insåg hans kunnande och bredd, och anställde honom vid millennieskiftet 2000. Så småningom återupptog han sina akademiska studier och blev för några år doktor i mediehistoria. Men det var aldrig tal om att lämna dem praktiska journalistiken.

– Men nu ska jag ta en lång semester, utan andra planer än att jag fortsätter med Affärsliv några nummer till i höst. Sedan får vi se.