Bilagor

”Plågorna du inte kan undvika”

Bilagor Artikeln publicerades
Markoolio - sommarplågornas konung med låtar som "Sommar och sol", "Mera mål" och "Ingen sommar utan reggae".
Foto:FREDRIK PERSSON
Markoolio - sommarplågornas konung med låtar som "Sommar och sol", "Mera mål" och "Ingen sommar utan reggae".

Känner ni igen känslan? En låt går i gång på radion och du kan vartenda ord och känner igen vartenda rytmskifte, trots att du aldrig lyssnat på den här låten frivilligt. Vi är där igen, årstiden då våra hjärnor indoktrineras av låtar som ingen bett om, och som ingen kan undvika.

Hamnade av en slump på en av våra större kvällstidningars hemsida där man kunde testa hur mycket man kan om sommarplågor. Ni vet dem där låtarna man med glädje hade betalat för att aldrig ha behövt höra, men som ändå etsat sig fast i ens musikminne för all framtid. Nyfiken på min egen kunskap om musik som jag aldrig skulle lyssna på frivilligt tog överhanden och jag började svara på frågor om Markoolio och Dr Bombay.

Somrarna innan och efter studenten jobbade jag på en Ronnebys största arbetsplatser, en mattfabrik. Jag stod och svettades vid maskiner som höjde sommartemperaturerna till nästan det dubbla, och ett par gånger i timmen satte jag mig i trucken för att fylla lastbilen och samtidigt förhoppningsvis få ett par svalkande vindpustar.

Både vid maskinen och i trucken stod någon reklamradiostation på och försökte överösta det öronbedövande bullret. Trots färglada öronproppar (som hämtades i något som påminde om barndomens tuggummiautomater) intryckta i hörselgångarna gick det inte att undgå dem, sommarplågorna.

Plågor kallas dem eftersom det inte finns någon ände på eländet. När man har hört en låt 2 000 gånger, blivit tokig och sedan kapitulerat, är det till slut omöjligt att stå emot och de här låtarna blir för alltid en del av ens liv. Än i dag när jag hör plågorna från de här åren kan jag inte låta bli att sjunga med och värmas av nostalgiska känslor.

Låtarna hette saker som "Ingen sommar utan reggae" och "Hips don't lie" och har inte bara fört ont med sig. Då och då lyckas jag knipa någon extra poäng när det vankas musikquiz och det kommer frågor som egentligen hamnar utanför mitt kunskapsområde.

Efter ett tag blev jag varm i kläderna på arbetsplatsen och började ta med mina egna skivor fyllda med "bra" musik. De senaste åren har jag ingen koll alls på vilka låtar som klassats som sommarplågor.

Nu är vi där igen. Vi är mitt inne i tiden då låtarna som ska göra sommarsvenskarna galna utkristalliseras. Jag är helt lost och har ingen aning om vad som väntar, och det kanske är lika bra. Finns det ens sommarplågor längre eller är den tiden förbi?

Minnet är det dock inget fel på och jag minns alla de låtar som sköljde över mina öron genom hela barndomen och fram till de där industrisomrarna då jag så smått började bli vuxen.

När jag var liten tog jag in all musik jag hörde helt hämningslöst och som tioåring köpte jag glatt singlar med sommarplågor som "Bailando" och "Mambo no. 5", samtidigt som jag lånade syrrans skivor med Dia Psalma och Green Day. Det var det sistnämnda som till slut fastnade när jag sökte min musikaliska identitet.

Så hur gick det då i det där testet om mitt minne i ämnet sommarplågor från förr? 28 rätt av 28 möjliga.