Alliansen först ut med vallöften

BLEKINGE Artikeln publicerades
Nils Ingmar Thorell (L), Alexander Wendt (M), Inga Lill Siggelsten Blum (KD) och Lars Karlsson (C) presenterade Alliansens vallöften.
Foto:Matilda Ohlsson
Nils Ingmar Thorell (L), Alexander Wendt (M), Inga Lill Siggelsten Blum (KD) och Lars Karlsson (C) presenterade Alliansens vallöften.

En närakut i Karlshamn, jourcentraler i varje kommun och ett hospice i länet. Det är några av vallöftena som Alliansen i Landstinget Blekinge redan nu ger till sina väljare.

Det är ett år kvar till nästa val, men Alliansen på landstinget har redan tagit fram sitt valmanifest.

– Vi är först i Sverige, konstaterar oppositionslandstingsrådet och moderaten Alexander Wendt under en pressträff på onsdagen.

Med sig hade han Lars Karlsson, Inga Lill Siggelsten Blum och Nils Ingmar Thorell, gruppledare för Centerpartiet, Kristdemokraterna respektive Liberalerna.

– Framför allt handlar det om att vi vill vara tydliga mot våra väljare och undersökningar som har gjorts visar att många prioriterar vårdfrågan, säger Lars Karlsson.

Tillsammans lyfte de fram några av totalt 29 punkter som deras valmanifest innehåller. Ett löfte de ger är att öppna en närakut i Karlshamn.

– Den ska till stor del bygga på digital teknik. Det kan vara att en person som har gjort sig illa i ögat inte behöver skickas till akuten i Karlskrona. I stället kan man från sjukhuset i Karlshamn koppla upp sig med en jourhavande ögonläkare som får högupplösta bilder i digital form. Det är inga framtidsdrömmar utan teknik som finns i dag och används, säger Alexander Wendt.

Samtidigt vill Alliansen att det ska finnas kvällsöppna jourcentraler i varje kommun, inte bara i Karlskrona och Karlshamn.

– Vi vill också satsa rejält på sjukvårdsrådgivningen 1177 så att den blir mer tillgänglig, säger Lars Karlsson.

Sex nya tjänster ska möjliggöra även tidsbokning på vårdcentraler genom vårdguiden.

Andra vallöften som man lyfte fram var mer kompetensutveckling för landstingets personal, att det omdiskuterade hospicet blir verklighet och att den obligatoriska mammografin ska gälla redan från 35 års ålder liksom att cellprovtagningar för kvinnor över 60 år införs.

– Fler insjuknar i cancer, men fler överlever också. Kan vi fånga upp det i god tid är mycket vunnet, säger Inga Lill Siggelsten Blum.