Allt fler män behandlar bort rynkor

Blekinge Artikeln publicerades

Ett ökat antal blekingar väljer att sudda ut ålderstecken med Restylane, en blandning av syra, socker och vatten.

Av dem som söker behandling är en allt större del män.

Håkan Sahlin sätter sig tillrätta i stolen på hudvårdsmottagningen i Karlskrona. Hudläkare Ingrid Munksgaard håller den lilla sprutan mot huden vid hans mungipa och sprutar försiktigt in en liten dos Restylane, en gel bestående av hyaloronsyra och vatten.

Två gånger tidigare har Håkan Sahlin valt att få Restalyne injicerad på samma sätt - av det enkla skäl att han vill se gladare ut.

– Jag såg så arg ut när mungiporna hängde nedåt, säger han.

Kunder som bokar tid för samma typ av injektion ökar, berättar Charlotte Sahlin, hudterapeut. På Carlskrona Hudvård behandlas i snitt 25 personer i månaden med Restylane, och omkring sju i månaden får botoxbehandling.

– Det är ofta något man säger sig ta avstånd från på kafferasten på jobbet, men ändå gör i hemlighet, säger Charlotte Sahlin, som särskilt har märkt av att allt fler män söker behandling med Restylane eller botox. Det handlar inte bara om äldre herrar utan även om män i 30-årsåldern, uppger hon.

– Botox bland unga är hur vanligt som helst. Unga män har inte den spärr som de i 50-60-årsåldern har som tänker att det mest är kvinnor som bryr sig om sitt utseende, säger hon.

Många i 30-årsåldern vill behandlas i förebyggande syfte även om de bara har ytliga rynkor. Botox gör det svårare att till exempel rynka pannan. På så sätt förebygger de också mer bekymmersrynkor, menar Charlotte Sahlin.

En värld med människor utan spår av ansiktsuttryck - blir det inte lite...uttryckslöst?

– För någon som har ansiktet som arbete kanske det inte passar, som modeller eller skådespelare där mimiken är viktig, säger Charlotte Sahlin.

Men injektionerna handlar inte bara om ytlig fåfänga, hävdar hon.

– Vi blir allt äldre och arbetslivet varar längre. De som idag är i 30- årsåldern ska jobba längre än tidigare generationer. Då vill de se snygga ut också när de blir 70.

Men det vanligaste är kunder i 40-60- årsåldern som vill göra samma typ av ingrepp som Håkan Sahlin: att med Restylane släta ut rynkorna vid mungipan eller i labialvecken: de som går från näsvingen till munnen. Visst finns en liten risk för allvarliga biverkningar, medger Ingrid Munksgaard och Charlotte Sahlin. Men menar att de bara gäller bara enstaka undantagsfall.

Ingrid Munksgaard avslutar injektionen, baddar lite kring Håkan Sahlins mun och visar honom resultatet i spegeln. Kring hans mun syns inte spåret av en rynka.

Ebba Blume