Är svenska marinen borta om tio år?

Blekinge Artikeln publicerades

1 800 anställda inom Försvarsmakten hotas säga upp till följd av sparkraven.
Enligt en källa till Aftonbladet kan det få ödestigande konsekvenser för den svenska marinen, bland annat i Blekinge.
Försvarsmakten själva förnekar uppgifterna.

För att klara budgetramarna kräver regeringen att överbefälhavare Sverker Göransson skär ner på personalkostnaderna inom Försvarsmakten.
Följden kan bli att 1 800 anställda får gå fram till 2019, detta rapporterar SR Ekot idag.

Inte nog med det så säger en källa inom Försvarsmakten till Aftonbladet att överbefälhavare nu stegar mot att lägga ner en hel vapengren.
– Vi kommer inte att ha en marin om tio år, säger källan till Aftonbladet.

Och enligt källan har det nu blivit ett faktum, hotet om att skära ner inom marinen ska vara en del av det nya budgetprogrammet.
– Nu har ÖB gått från ord till handling. I sitt budgetförslag för kommande år har han strypt merparten av marinens utvecklingsprogram över tid. Det handlar om flera miljarder som försvunnit.

Källan menar att marinen kan klara sig ett år eller så med nedskärningarna, men att en längre tid utan utveckling inom marinen skulle få systemkollapsande effekter.
– Skulle regeringen gå med på det här förslaget så innebär det att vi inte kommer att ha en marin om tio år, säger källan till Aftonbladet.

Aftonbladet skriver också att två nya ubåtar ska byggas, med klartecken från regeringen. Därefter är pengarna slut.

Försvarsmakten förnekar uppgifterna på sin blogg och menar att ÖB inte tagit några sådana beslut.Läs mer här: ”Marinen är på väg att läggas ner"