Bengt vann 3,5 miljoner: "Har kunnat städa i mitt förflutna”

Listerby Artikeln publicerades
69-årige Bengt Grahn från Listerby vann 3,5 miljoner kronor i våras i Postkodlotteriet.
Foto:Sophie Wichmann
69-årige Bengt Grahn från Listerby vann 3,5 miljoner kronor i våras i Postkodlotteriet.

Mannen med turhatten, Bengt Grahn i Listerby, har tack vare sin 3,5-miljonersvinst fått rätsida på sin ekonomi.

Men falukorven är inte utbytt mot oxfilé – något ”Bengan” antydde efter storvinsten.

– Nej, det största är att jag kunna städa i mitt förflutna, säger han när vi ringer upp honom ett halvår efter att Postkodlotteriet delat ut totalt 33 miljoner på torget i Ronneby.

69-årige Bengt Grahn har i alla år levt efter sina resurser, det vill säga relativt sparsamt – och i den andan har han fortsätt även efter mångmiljonvinsten.

– Jag är fortfarande lite omtumlad, men jag håller på att landa, skrattar han.

– Det största för mig har varit att jag har kunnat städa i mitt förflutna, blivit av med en massa skulder som jag inte kunnat rensa innan. Det har varit lite snålt innan så det känns jäkligt befriande!

Med hjälp av pengarna har han förverkligat ett antal projekt hemmavid. Bengt är allkonstnären som både skulpterar, målar och tillverkar smycken av återvunnet material. I sin trädgård placerar han ut sina skulpturer i lättbetong.

– Jag har faktiskt lejt in en firma från Johannishus som gjort i ordning min skulpturträdgård med tjusiga buskar och träd, det kommer att bli fint till våren. Sedan har jag också fixat mitt växthus där jag har mitt galleri, berättar han.

Nu väntar massor med lökar, magnolia och guldregn för att nämna något av allt det som ligger och väntar på våren.

– Sedan har jag ju slösat lite på mina fem ungar också, de har fått lite slantar. Sedan har jag tänkt fixa till köket, jag har gjort en deal med min hyresvärd.

Men så var det ju den där gamla volvon av årsmodell 1999. Den som inte alltid startar...

– En kompis sa till mig ”Fan Bengan, köp dig en ny bil så behöver du inte vara orolig för att den inte startar”. Men jag tänkte, jag har ju en bil...

Men – det blev till slut en ”ny bil”.

– En Volvo V70 från 2014, en knallröd. Med motorvärmare så att jag har varma säten direkt på morgonen, vilken lyx!

Annars rullar vardagen på för Bengt Grahn, 69, som är lite av en profil i trakterna kring Listerby där han bor.

– Jag har bara fått höra bra saker, folk känner igen mig och alla säger ”kul att just du vann”... alla är genuint glada för min skull och ingen avundsjuka. Det känns kul.

Men falukorven är inte ersatt med oxfilé – det är liksom inte ”Bengans” stil.

– Näe, det har inte blivit så. Men lite mer dagens lunch som jag inte har haft råd med innan. 3,5 miljoner är egentligen för mycket pengar, det hade räckt med en miljon. Då hade pengarna räckt till fler, säger han och syftar på grannyrans 33 miljoner.

Och han fortsätter att ha stående prenumeration på lotten varje månad.

– Jag vill fortfarande vara med, från början var det mer som en bidragsgrej från min sida då en del av pengarna faktiskt går till välgörenhet.