Beviljade arbetstillstånd i Blekinge ökar kraftigt

Blekinge Artikeln publicerades
Antalet beviljade arbetstillstånd i Blekinge har ökat från 37 stycken förra året till 141 stycken hittills i år.
Foto:Tomislav Stjepic
Antalet beviljade arbetstillstånd i Blekinge har ökat från 37 stycken förra året till 141 stycken hittills i år.

De senaste åren har antalet beviljade arbetstillstånd ökat kraftigt i länet, och i år visas de högsta siffrorna de senaste sju åren.

I oktober i år hade 141 personer fått arbetstillstånd i Blekinge, förra året var den totala siffran 37 personer. Det handlar alltstå om personer som är medborgare i länder utanför EU som har blivit erbjudna och fått jobb i Blekinge.

Den allra största delen av tillstånden, 123 stycken, har beviljats för personer som har fått arbete i Karlskrona. I Karlshamn fick åtta personer arbetstillstånd, i Ronneby var det sex personer, i Sölvesborg tre personer och i Olofström endast en person.

– Jag vet inte exakt vilka företag i Ronneby som har tagit in arbetskraft utifrån. Men rent generellt så går hela tillverkningsindustrin som tåget just nu, och det är inte lätt att hitta den kompetens man söker och många företag måste rekrytera utomlands, säger Torbjörn Lind som är näringslivschef i Ronneby där alltså sex personer fått arbetstillstånd i år jämfört med två personer förra året.

Enligt Nyhetsbyrån Siren, som har sammanställt siffrorna från Migrationsverket, är de största yrkesgrupperna som beviljats arbetstillstånd i Sverige IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare,

Den största gruppen i Blekinge, 87 personer, har beviljats arbetstillstånd inom yrken med krav på kortare utbildning eller introduktion.

Därefter kommer 31 personer som beviljats arbetstillstånd för yrken med krav på fördjupad högskolekompetens. Två personer har beviljats arbetstillstånd för chefsyrken.

När det gäller hela landet var ökningen inte riktigt lika stor som i Blekinge, totalt har 13 390 personer beviljats arbetstillstånd, och över hälften av dem gäller arbetsgivare i Stockholm och Göteborg.

– Det är i storstäderna som de flesta jobbmöjligheterna finns, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Siffrorna omfattar inte idrottsutövare, artister, aupairer, praktikanter eller feriearbetare.

Fakta

Arbetstillstånd

Medborgare i länder utanför EU som vill arbeta i Sverige behöver i de flesta fall ha arbetstillstånd. För att få det måste personen ha blivit erbjuden arbete. Det går inte att få arbetstillstånd för att komma till Sverige och söka arbete. Lönen måste vara minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

Källa: Migrationsverket.

Visa mer...