Blekinge målet för ryska bombplan

Blekinge Artikeln publicerades

Marinbasen eller F17 kan ha varit målet för de ryska attackövningar som hölls i påskas. Riksdagsledamoten Peter Jeppsson (S) anser att det är mycket allvarligt att den svenska incidentberedskapen inte skickades ut.

Det var Svenska Dagbladet som i går avslöjade att svenska försvaret inte alls reagerade på att en rysk flygövning hölls i Östersjön under påskhelgen. Det är annars vanligt att landet som är målet för övningarna svarar genom att också skicka upp sina flyg. Flygflottiljen F17 i Kallinge brukar ha två Jas 39 Gripen redo för att bevaka gränserna. I stället var det Natoflyg som gick upp från Litauen för att skugga och identifiera de främmande flygplanen.

Ingen på F17 ville i går kommentera ärendet. Man hänvisade till högkvarteret. (se artikel intill).
Enligt Svenska Dagbladet genomförde ryssarna fingerade angrepp mot ett mål i Stockholmsområdet och ett i Sydsverige. Det rör sig om två av landets viktigaste militära anläggningar.
– Målen måste vara antingen Marinbasen, F17 eller P7, säger Peter Jeppsson (S).
– Detta visar för det första på att Ryssland övar på ett nytt sätt – genom angrepp mot utpekade mål i Sverige. För det andra är det väldigt allvarligt att vi inte möter upp med vår incidentberedskap. Det skickar märkliga signaler till omgivningen, säger Peter

Jeppsson som ser fram emot att få frågan utredd vid försvarsutskottets möte i dag, tisdag.
– Någon måste ha beslutat att vi inte skulle skicka upp plan. Om det beror på resursbrist är det oroväckande och allvarligt.
Peter Jeppsson menar att detta tydligt visar att Sverige behöver stärka sin militära beredskap.

en den moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom anser att det är populistiskt att dra höga växlar utifrån en tidningsartikel.
– Självklart är jag intresserad av vad som hänt. Men jag vill inte slarva omkring med uttalanden när jag inte har fakta på bordet.

Vad säger du till politiska motståndare som kräver mer pengar till försvaret?
– Att regeringen satsar mer på försvaret än något annat parti, förutom Sverigedemokraterna som bygger sin budget på luftslott.