Blekingedelfin drar norrut?

BLEKINGE Artikeln publicerades
Utanför Västervik slog en delfin följe med fartyget Tre Kronor af Stockholm.
Foto:Victor Carlson/Initiativet Hållbara Hav
Utanför Västervik slog en delfin följe med fartyget Tre Kronor af Stockholm.

Blekingedelfinen rör sig norrut. Det kan man i alla fall tro sedan en delfin i helgen slog följe med briggen Tre Kronor af Stockholm utanför Västervik.

Deltagarna i lördagens segling med Tre Kronor af Stockholm fick vara med om en mycket speciell upplevelse, skriver Initiativet Hållbara Hav i ett pressmeddelande.

Utanför Västervik slog en delfin följe med fartyget. Den dök upp strax norr om Idö och följde sedan Tre Kronor norrut till sydost om Äskeskär.

Att det verkligen var en delfin rådde det inget tvivel om. Flera av ungdomarna i besättningen har stor erfarenhet av seglingar på Atlanten och har haft många möjligheter att studera de vackra djuren på nära håll tidigare. Dock var det en särskild känsla att få se en delfin i Östersjön.

Nyligen filmade en grupp danska kajakpaddlare en delfin i Blekinge skärgård. Om detta har Sydöstran skrivit flera artiklar.

Mats Amundin, från Kolmårdens delfinarium, har tittat på bilden men kan inte säga vilken art det rör sig om och det går därför inte att fastställa om det är samma individ. För alla som rör sig i skärgården de närmaste dagarna finns det dock goda skäl att hålla utkik efter delfinen.

Rapport om observationer av delfiner, tumlare och andra valar kan lämnas till Naturhistoriska museet på http://www.gbif.se/tumlare/index.php/report/create.

Tre Kronor af Stockholm befinner sig just nu i Valdemarsvik. Under besöket kommer man att göra seglingar i Valdemarsviken och Gryts skärgård och förhoppningen finns naturligtvis att fler ska få möjlighet att se delfinen.

Besöket i Valdemarsvik föranleds bland annat av det stora miljöprojekt som kommunen håller på att slutföra där man sanerar Valdemarsviken från tungmetallerna krom och kvicksilver. Detta är ett av Sveriges största miljöprojekt och innebär att den största enskilda utsläppskällan av krom till Östersjön avlägsnas.

Läs mer om detta på http://www.valdemarsvik.se/sv/Publik/Boende--Miljo/Miljoprojekt-Gusum--Valdemarsviken/Miljoprojekt-Valdemarsviken-NY/