BLT guidar till sportlovet

Blekinge Artikeln publicerades

BLT har tagit sportlovstempen på Blekinge. Vi gav alla kommunerna ett annorlunda uppdrag: Att sälja in det bästa de har att bjuda utifrån några måsten på en sann sportlovsälskares lista.

Marjut Peterson på Karlshamns turistbyrå tipsar om aktiviteter i Karlshamn:

Mysfaktor
Mysigt värre för de små är det på pysselverkstaden på kommunens olika bibliotek. Bowla till diskotoner med vännerna på Bowlingcenter är också mysigt, speciellt med en fika efter spelet.
Betyg: 2

Äventyr
Få en riktig adrenalinkick genom att testa att hoppa trampolin på Karlshamns frisksportsklubb. Eller testa hur snabbt du kan åka i rutschkanan på Väggabadet.
Betyg: 3

Vinterkänsla
En härlig vinterkänsla inomhus och en dans på is kan upplevas på någon av isbanorna i Mörrum eller i Vägga. Och för den som vågar göra piruetter finns prova-på-träning med Mörrums konståkningsklubb.
Betyg: 3

Naturupplevelser
Vid Långasjönäs med Nytorpet finns skidspår med grillplatser. Härtill går det att vinterfiska i sjöarna. Och om vädret tillåter är Sternö ett toppenställe. Där finns länets största bronsåldersröse och där kan du njuta av utsikten i Hanöbukten.
Betyg: 4

Kulturupplevelser
Om du har teaterdrömmar kan du besöka Teatersmedjan. Där arrangeras teaterverkstad. Och där kan du bli stjärna för en dag.
Betyg: 4


Oväntade tips
Ta chansen att träffa och åka skridskor med hockeyproffs från Mörrums A-lag.
Betyg: 4

Ess i rockärmen
I uppfinnarverkstaden på Kreativum kan du bygga en flygande farkost. Där går också att testa en Lego-robot, som kan utföra olika uppdrag.
Betyg: 5

Slutbetyg: 25
Omdöme: Stor vinterkänsla med oväntade aktiviteter i Mörrum – även om ishallen är inomhus. Bonuspoäng för Teatersmedjans kreativa aktiviteter.

Se Karlshamns sportlovsprogram här:

Malin Hagberg-Andersson på Karlskrona turistbyrå tipsar om aktiviteter i Karlskrona:

Mysfaktor
I Karlskrona duggar kaféerna tätt. För den som vill uppleva en genuin miljö är Systrarna Lindkvist ett hett tips. Där är det gammaldags och allt är hembakat.
Betyg: 3

Äventyr

Ett riktigt äventyr för de yngre barnen är Grevagrundets lekplats vid Blekinge museum. Där kan de skapa sina egna äventyr.
Betyg: 2

Vinterkänsla
Vinterkänslan infinner sig för den som tar med skridskorna och beger sig till Bastasjö. Där finns också längdskidor att hyra. Ligger isen kvar på Borgmästarfjärden kanske också en och annan isjakt kan skådas. Slalombacken i Rödeby är givetvis en höjdare.
Betyg: 5

Naturupplevelser
För den bilburne är en tur ut till Torhamns udde en riktig naturupplevelse. Därifrån går också båtar till Långören och ungskär. Färjan över till Aspö är ett annat alternativ. Den går flera gånger om dagen. Ta en promenad till Kastellet och ta med varm choklad.
Betyg: 5

Kulturupplevelser

Biografen på Ronnebygatan har ett stort utbud av matinéfilmer. För den som gillar teater spelas barnteatern I Mumindalen på Konsthallen. Denna och museerna har fri entré.
Betyg 2

Oväntade tips
En riktigt oväntad aktivitet är astronomivisningen i observatoriet på Chapmangymnasiet.
Betyg: 5

Ess i rockärmen
Lyckå slottsruin är et udda utflyktsmål. Där kan barnen leka riddare och åka pulka i backen ned mot ån.
Betyg: 3

Slutbetyg: 25
Omdöme: En sportlovsstad för alla väder. Extra stilpoäng för möjligheten att ta sig långt ut i skärgården.

Se Karlskronas sportlovsprogram här:

Ann-Louise Cato på fritids- och kulturkontoret i Sölvesborg ger följande tips:

Mysfaktor:
Åk pulka vid Slottsruinen och njut sedan av en kopp varm choklad på något av caféerna i den medeltida stadskärnan. Här finn inga liftar, men väl en trappa med räcke som gör det enkelt att gå uppför pulkabacken - Många gånger.
För den som söker värme finns varmvattenbassäng och bastu på Viktoriabadet.
Betyg: 5

Äventyr:

Rida islandshäst eller shetlandsponny i skogen. I idrottshallen finns ett uppblåsbart tivoli.
Betyg: 3

Vinterkänsla:
Just nu kan man åka skridsko på det frusna havet om man har någon vuxen med sig. Isen fin i Sölvesborgsviken, vid Tredenborg och i Valjeviken. Men ishallen har också öppen. Grisabacken och Slottsruinen är utmärkta pulkabackar.
Betyg: 3

Naturupplevelser:
Här finns vandringsleder som promenadstigar. På rastplatserna längs lederna, vid Ryssbergsstugan och vid stränderna finns grillplatser. Vid Grundsjön finns även ett vindskydd. För den som vill upptäcka djurlivet finns fågeltorn på Slottsudden och vid Siesjö.
Betyg: 4

Kulturupplevelser:
Sportlovsbio under hela veckan. På måndagen blir det musikunderhållning i Sölvesborgs församlingshem med SjörövarMange och Katta Pirat.
Betyg: 2

Oväntade tips:

Övernattning på biblioteket. En nattlig innebandyturnering.
Betyg: 5

Ess i rockärmen:
Under veckan som kommer kan du utbilda dig till viking eller riddare på Äppelgården, där man kan går en kurs för att lära sig hantera häst, svärd, sköld och pilbåge. Disco för barn- och ungdomar med funktionsnedsättning.
Betyg: 4

Totalt: 26
En hög mysfaktor och kul oväntat tips. Goda möjligheter för skridskoåkare men begränsade möjligheter för skidåkaren. Vi fastnade dock för pulkabackarna, möjligheterna att åka skridsko utomhus och inomhus, tillgängligheten. Och vem blir inte sugen på att utbilda sig till riddare...

Se Sölvesborgs sportlovsprogram här:

Loris Andersson på turistbyrån i Olofström ger följande tips:

Mysfaktor:
Upplev ett riktigt sjörövarkalas på badhuset och käka ishavstårta nersköljt med blodröd saft. Efter kalasandet blir det skattjakt. På fredag blir det fredagsmys för hela familjen med chokladbastu och ljus runt bassängen.
Betyg: 3

Äventyr:
Storlekplatsen i centrala Olofström är populär lekplats för hela familjen. Här vi finns klättertorn och lekredskap. Här kan man också göra motionspass, balansövningar och ha picknick på de olika sittplatserna i parken. Vid ungdomshuset Växtverket kan man testa skateåkning.
Betyg: 3

Vinterkänsla:

Åk nedför Vinterberget, Olofströms skidbacke med lift och värmestuga. Eller åk längdåkning i skidspåren som går på en av Sveriges vackraste banvallar, parallellt med Mörrumsån, genom Kärringahejans naturreservat.
Betyg: 5

Naturupplevelser:

Åk långfärdskridskor på Halen, som är Blekinges största sjö. Längs sjön, som har ett rikt fågelliv, finns också vandringsleder, rastplatser och vindskydd.
Betyg: 4

Kulturupplevelser:
Sportlovsbio. På tisdag blir det gratis musikteater i Mumindalen – En musikalisk resa i Tove Janssons förtrollade värld.
Betyg: 2

Oväntade tips:

På Holjebadet kan man med fantasins hjälp ta sig till exotiska platser under veckan. På tisdagen kan du simma bland is till Nordpolen och prova på en isande arombastu och snöbollskrig. På onsdagen kan du dyka ner på havets botten, simma med fiskar och en paparazzi som fotograferar under vattnet.
Betyg: 5

Ess i rockärmen:
Vid Storlekplatsen finns en grotta där du kan möta Mimmis troll.
Betyg: 2

Slutbetyg : 24 poäng
Här finns något för både den som söker vinterkyla och tropisk värme. Holjebadet i alla ära, här finns många mysiga och oväntade aktiviteter, men eftersom badet förekommer under två kriterier tog detta ner betyget. Dock lockade spänningen, variationen och inte minst möjligheterna till vintersport i det fria.

Läs Olofströms sportlovsprogram här:

Helen Magnusson på Ronneby turistbyrå tipsar om aktivteter i Ronneby :

Mysfaktor
Hög mysfaktor har kafé Mandeltårtan, som ligger vackert vid Ronnebyån. Och på kaféet finns en myshörna för de små barnen.
Betyg: 2

Äventyr
Ett äventyr i showens tecken är ett musikalläger, på gymmet United motion. Lägret avslutas med en musikal på Knuth Hahnskolan.
Betyg: 3

Vinterkänsla
På Karlsnäsgården finns skidåkning, vandring och pulkaåkning. Skidor går att hyra och en del av längdspåren har konstsnö. På tisdagen går barnens vasalopp på Karlsnäsgården och då går det gratisbuss dit från centrala Ronneby.
Betyg: 5

Naturupplevelser
En promenad i Brunnsparken med pulka och matsäck ger en härlig naturupplevelse. Gör egna snögubbar och lyktor. Och ta med matsäck och slå läger en stund vid en stig.
Betyg: 5

Kulturupplevelser
På kulturpedagogiskt centrum går det att bygga instrument och skulpturer av skrot. För den som vill skapa är även fritt måleri vid stativ en aktivitet.
Betyg: 4

Oväntade tips
Ta en biltur längs den vackra kustvägen och åk till Guttamåla gamla skola. Där kan hela familjen skapa föremål i lera.
Betyg: 2

Ess i rockärmen
Ta en promenad i Ronneby upp till gamla vattentornet, som är en knutpunkt för promenadvägarna. Ta med fika och titta på utsikten.
Betyg: 1

Slutbetyg: 22
Omdöme: Ronneby är definitivt en vinterpärla, med fantastiska Karlsnäsgården. Men vem sjutton vill gå upp i ett vattentorn?

Se Ronnebys sportlovsprogram här: