Vattenbrist i Blekinge - trots regnig sommar

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Mattias Mattisson

De historiskt låga grundvattennivåerna fortsätter att sänkas. Under sommaren har två kommuner i länet haft bevattningsförbud men värst är det i Ronneby kommun.

– I Bräkne-Hoby är nivåerna väldigt, väldigt låga, säger Conny Miketinac, VA-driftchef.

I maj infördes bevattningsförbud i Ronneby och Sölvesborgs kommun. I Sölvesborg hävdes förbudet redan i juni på grund av att nivåerna återgick till det normala. Men i Ronneby kommun har ingenting förändrats.

– Vi ser att nivåerna går svagt nedåt trots den regniga sommaren som varit, säger Conny Miketinac, driftchef för vatten- och avlopp Ronneby kommun.

Det regn som kommit är inte tillräckligt för att förändra den kritiska situationen.

– Sommaren påverkar ingenting utan det är fortfarande bevattningsförbud. Vi måste fortsätta hålla tillbaka och försöka spara så mycket vatten vi bara kan, säger Conny Miketinac.

Förbudet innebär att bevattning av just växter och gräsmattor i privata trädgårdar, med kommunalt vatten, inte är tillåtet. Dessutom har den kommunala parkenheten i Ronneby fått växla över till att bevattna sina planteringar och växter med å- och sjövatten.

– Förbudet kommer vara augusti ut och jag tror att det kommer bli någon form av restriktion eller en uppmaning på något vis även efter månadens slut. Att fortsätta ha bevattningsförbud efter den 31 augusti än nog inte behövligt men vi bör fortsätta spara, säger Conny Miketinac.

Grundvattennivåerna brukar vända i oktober eller november när hösten kommer.

– Om vi får en regnig höst och en snörik vinter med mycket smältvatten skulle det rädda mycket. Men blir det en regnfattig höst och en vinter utan snö kan vi få betydligt större problem nästa sommar, säger Conny Miketinac.

Conny Miketinac säger att man måste se på grundvattennivåerna på sikt.

– Jag tror inte det blir så mycket problem nu till hösten men man får se det på sikt. Om man tittar tillbaka på en 20-årsperiod till exempel så har vattennivåerna blivit mycket lägre. I Bräkne-Hoby är nivåerna riktigt, riktigt låga.

De som påverkas av det låga grundvattnet är de som använder dricksvattnet. Det påverkar enskilda brunnar och särskilt de som har grävda brunnar.

– Det är svårt att spekulera om när vattnet tar slut men vi gör mätningar hela tiden och ser att det går svagt nedåt hela tiden.

Fakta

Här är det risk för vattenbrist

Enligt SMHI:s nya tjänst som varnar för var vattenbristen är som störst ser läget mest kritiskt ut i bland annat Halland, Kronoberg, Kalmar och Gotland.

I Blekinge län är vattenbristen störst i sjön Möckeln och Helgeåns avrinningsområde, i Ronnebyåns avrinningsområde och i Mieån och Mörrumsåns avrinningsområden.

Visa mer...