Byggföretaget som växer mitt i den djupa krisen

Blekinge Artikeln publicerades

Byggbranschen i Blekinge är inne i en djup lågkonjunktur.
Men det finns de som går mot strömmen – Dynacon med verksamhet i Karlskrona och Karlshamn växer. De nyanställer både yrkesarbetare och tjänstemän.

– Vi sticker nog ut lite på marknaden just nu, men egentligen är det inte så konstigt, säger Joakim Andersson, vd för Dynacon Blekinge. Vi är fortfarande i ett uppbyggnadsskede. Det är lite annorlunda för större företag med fler anställda. Där slår nedgången hårdare.

För även om Dynacon växer så känner man av nedgången på marknaden. Det visar sig bland annat i att uppbyggnadsfasen tagit lite längre tid än planerat . I dag har företaget 30 anställda och det är något färre än i den plan som lades fast när Dynacon drog igång för två år sedan.

Det var på våren 2011 som Joakim Andersson och Christer Willysson hoppade av från byggjätten NCC och startade eget. Förebilden var Dynacon i Växjö som dragits igång året innan av fyra andra avhoppare från NCC. I dag är Dynacon i Växjö och i Blekinge två separata bolag men med knytningar ägarmässigt och en del gemensamma administrativa funktioner.

Just nu annonserar Dynacon Blekinge efter en platschef och tre träarbetare. För ännu har företaget inte växt färdigt. Närmast är Joakim Andersson inriktad på att slå sig in på marknaden i Ronneby.
– Vi har redan en del jobb där, men det finns mer att göra, säger han.

Några problem att få sökande till de lediga jobben finns inte. Det räcker med att titta på arbetslöshetssiffrorna för att förstå det.
– Det handlar också om att få rätt folk, säger Joakim Andersson. Folk som passar in i vårt lagbygge.

En av idéerna i uppbyggnaden av Dynacon är nämligen en platt organisation där att arbetslagen jobbar med stor självständighet – har egna kundkontakter, gör egna beställningar och liknande.

– Hur mycket som helst kan man inte växa om man vill bevara fördelarna med Dynacons sätt att jobba. Men än är vi inte där, konstaterar Joakim Andersson.