Chefredaktören: ”Nu säger vi nej till SD”

Blekinge Artikeln publicerades
Sydöstrans chefredaktör Gunnar Svensson.
Foto:Mattias Mattisson
Sydöstrans chefredaktör Gunnar Svensson.

Från och med nu säger Sydöstran nej till annonser från Sverigedemokraterna. Hittills har vi bedömt varje annons var för sig, men nu är det totalstopp.

I min roll som ansvarig utgivare har jag i en del fall släppt igenom annonser från SD, i andra fall stoppat dem på grund av främlingsfientligt innehåll, det hände senast i måndags. Det dröjde någon dag, sedan var de tillbaka med en mindre utmanande annons.

Men från och med nu publicerar vi inte fler annonser från SD. Det är inget lätt beslut att ta, och det är en av anledningarna till att det har dröjt.

På nyhetsplats bevakar vi SD som andra partier och på opinionsplats kommer deras företrädare till tals. Men när det gäller annonser gör jag en annan bedömning.

Det är faktiskt ingen yttrandefrihetsfråga. Det är ingen mänsklig rättighet att få sprida sin propaganda på annonsplats. Att köpa annonsutrymme i våra kanaler innebär ett ömsesidigt samarbete. Vi vill inte samarbeta med partners som står på en värdegrund som är så främmande för oss som SD:s.

Det handlar inte om att Sydöstran har S-märkt ledarsida. På nyhetsplats är tidningen oberoende, men baseras på en stabil värdegrund. Den värdegrunden innebär att vi står upp för alla människors lika värde, för tolerans och mångfald. Värderingarna går helt på tvärs med vad SD står för. Sverigedemokraterna gör skillnad på människor, delar in dem beroende på vilken bakgrund och religion de har.

Vi ska fortsätta att granska och bevaka SD:s aktivitet på nyhetsplats och ge utrymme åt dem på debattsidorna, precis som vi gör med andra partier. Men vi vill inte samarbeta med dem. Därför säger vi från och med nu nej tack till deras annonser.