Då slocknar dina tv-kanaler

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:HASSE HOLMBERG

Det ska göras en omfattande frekvensomläggning av sändaren i Blekinge – vilket gör att tv-kanaler riskerar att störas eller avbrytas den 17 oktober, uppger Teracom.

Tisdagen den 17 oktober kommer att bli störd för alla tv-diggare med egen antenn via det digitala marknätet, berättar Teracom i ett pressmeddelande.

Arbetet med en stor frekvensomläggning beräknas att pågå mellan klockan 10 och 18, vilket innebär att det kan bli avbrott i sändningarna, eller i vart fall störningar för Blekinges del.

Kommuner och orter som påverkas är Sölvesborg, Bromölla, Karlshamn, Karlskrona, Kristianopel, Olofström och Ronneby.

Om man bor i ett flerfamiljshus och har kabel-tv, tittar via satellit eller iptv berörs man inte det enskilda hushållet.

– Det är ett relativt stort område med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Vi är dock väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef vid Teracom.

Frekvensomläggningen i marknätet görs för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet, allt för att säkerställa att alla tv-tittare ska få samma utbud som i dag.

När arbetet är färdigt krävs det att alla, som drabbats av störningarna den 17 oktober, gör en ny kanalsökning.