Daniel trollar fram böcker för barn

Karlskrona Artikeln publicerades
Trollkarlen och programledaren Daniel Karlsson är nu aktuell som barnboksförfattare.
Foto:Privat
Trollkarlen och programledaren Daniel Karlsson är nu aktuell som barnboksförfattare.

Daniel Karlsson är främst känd som trollkarl och barnprogramledare. Nu kan han också trycka barnboksförfattare på visitkortet.

– Att skriva böcker, särskilt barnböcker, är en gammal dröm som jag haft, säger han.

Daniel Karlsson, bördig från Nättraby, är inte bara trollkarl och programledare, utan nu även barnboksförfattare. I förra veckan släpptes han två första böcker och den tredje boken beräknas komma om några veckor.

– Det har gått undan kan man säga, säger Daniel Karlsson, som är känd från SVT:s barnprogram "Den itusågade kaninen".

Att skriva barnböcker är något av en dröm som nu har gått i uppfyllelse.

– Jag har alltid velat skriva barnböcker eftersom jag har så mycket fantasi som kokar i huvudet, men har aldrig vågat då jag har stor respekt för skrivkonsten. Vetskapen om hur svårt det är att bli publicerad har också gjort att jag har låtit bli att skriva något tidigare.

När Daniel Karlsson var på turné med bolibompaprogramledaren Yankho och berättade en barndomsanekdot för honom fick han tipset att skriva en bok om det. Så blev det också och boken blev antagen ganska omgående. Daniel skrev då ytterligare två manus som även de blev antagna.

Den första boken, "Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa!", handlar om hur lätt det är att inbilla sig läskiga saker när det är mörkt och tyst hemma, och att man tror att man hör och ser saker som egentligen inte finns. Daniel Karlsson utgick från egna minnen och byggde vidare på dem.

– Jag gjorde ett experiment när jag läste för mina egna barn och noterade saker som engagerade dem. Liknande saker har jag stoppat in i min berättelse.

Bok nummer två, "Bröderna Troll flyttar hemifrån", handlar om att vi lyckas bäst om vi hjälper varandra.

– Ingen kan vara bra på allt, men alla är bra på något. Det är viktigt att vi hjälps åt.

Den tredje boken, "Finurliga figurer med kuliga kulörer", är en pedagogisk bok med enklare historia och lite minnesövningar.

Tävling

Tävla om Daniels böcker

Sydöstran har fått fyra exemplar av Daniels två första barnböcker - "Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa!" och "Bröderna Troll flyttar hemifrån". Om du vill vara med och tävla om böckerna så svara på frågan nedan och skicka svaret till jagvillvinna@sydostran.se eller med post till Sydöstran, Barnbok, 371 88 Karlskrona. Senast den 9 maj vill vi ha ditt svar. Glöm ej att ange fullständigt namn och adress, så att vi kan skicka ut eventuell vinst. Sydöstran kommer att lotta ut två exemplar av varje bok bland de tävlande som inkommer med rätt svar.

Fråga: Daniel Karlsson jobbar i vanliga fall som trollkarl och trollar ofta med en kortlek. Hur många kort finns det i en vanlig kortlek (utan jokrar)?

Visa mer...

Profil

Daniel Karlsson

Bor: Skogås, Stockholm.

Yrke: Trollkarl, komiker och programledare för programmet "Den itusågade kaninen" som sänds på Barnkanalen.

Aktuell: Ger ut barnböckerna "Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa!", "Bröderna Troll flyttar hemifrån" och "Finurliga figurer med kuliga kulörer".

Familj: Sambo och barnen Linnea, 4, Alexander, 3, och Kevin, 1.

Visa mer...