Lokalt it-företag på världens topplista

Karlskrona Artikeln publicerades
De sitter på en av världens bästa lösningar för lagring av den ständigt svällande mängden av data; fr v Mikael Blomqvist, Stefan Bernbo och Carl-Henric Möllerström.
Foto:Mattias Mattisson
De sitter på en av världens bästa lösningar för lagring av den ständigt svällande mängden av data; fr v Mikael Blomqvist, Stefan Bernbo och Carl-Henric Möllerström.

Från ett nollresultat i fjol till 25 miljoner i vinst i år – och en nolla till det redan nästa. Med då dessutom dubbelt så många anställda.

Framgångssagan Compuverde sätter återigen världens it-fokus på lilla Karlskrona.

– Vi har jobbat på lång sikt, men också med största tillförsikt – och nu kan vi äntligen kika fram bakom molnet, myser en nöjd styrelseordförande, Mikael Blomqvist.

För "molnet" är precis vad det handlar om. Lagring av stora mängder data; så mycket, så nedskalat, kommunikativt, säkert, enkelt och billigt som bara möjligt.

Den lösning och försiktigt förädlade mjukvara som Compuverde tagit fram har slagit knock på marknaden, och företaget har just susat in på hela världens topp 3-lista över främsta storage-leverantörer. På en just nu extremt het och explosiv marknad, där de främsta konkurrenterna sitter i Silicon Valley. Med närmast obegränsade resurser.

– Förklaringen är väl att vi tänkt och gissat lite annorlunda utmed vägen, och att vår magkänsla inte var så tokig säger Compuverdes vd och pappa Stefan Bernbo till Sydöstran.

Kort uttryckt har företaget, i mycket svepande it-vokabulär, förvandlat stora tunga kylskåp i farligt svällande silos och dyra, personalkrävande datacentraler till små enkla, självgående, självläkande och påbyggbara lagerenheter utan egentliga begränsningar. Systemoberoende, och alltså i lätthanterlig mjukvaruform.

– Vi insåg rätt tidigt att elefanttänket inte skulle hålla i längden. Inte i en värld där datamängderna nära nog dubbleras varje år. Där kraven på bättre prestanda självklart måste växa, men däremot kanske inte it-budgeten, fortsätter Stefan Bernbo.

Och nu har man övertygat bjässar som Intel, Siemens och IBM, prisats och premierats, och skrivit samarbetsavtal med kunder över hela världen; allt från filmbolag och andra media till jättar inom finans- och försäkringsvärlden, och inte minst inom morgondagens bilindustri – för att nu ändå bara nämna några.

Ett 40-tal återförsäljare och distributörer jobbar för högtryck.

Och mycket mer är på gång, nickar en nöjd Mikael Blomqvist, som under åren satsat ett niosiffrigt belopp på Compuverde.

Han döljer inte sin förtjusning över att lilla Karlskrona nu återigen blinkar kaxigt och glatt på den internationella it-kartan. – Ännu för bara något år sedan var det heller inte många karlskroniter som visste vad vi sysslade med här "vid parken", eller förstod vad vi pratade om. Känns skönt att kunna visa på det nu, nickar han.

Compuverde har prognositiserat en omsättning på en kvarts miljard 2018. "Det kan bli mer"... Och för en fördubblad bemanning. I ett än längre perspektiv kanske också någon filial ute i världen. – Men i de här sammanhangen, ur ett globalt perspektiv, ligger faktiskt Karlskrona väldigt centralt, hävdar bereste Mikael Blomqvist.

Rekryteringen av nytt och mer blod har redan inletts, men det är svårt att hitta rätt kompetens, och just nu pratas det mest engelska i Michanohuset vid Landbron, för anställda av sju nationaliteter. – Men våra framgångar har också gjort oss attraktiva som arbetsgivare, inflikar Carl-Henric Möllerström, "vice president" och marknadsansvarig.

Företaget söker såväl utvecklare och testare som support och marknadspersonal.