En halv miljon (jul)klappar om kändiskatten Sören får önska

Karlskrona Artikeln publicerades
Katten Sören Fernström med matte Ann-Sofie Leveau och husse Lars Leveau hoppas kunna samla in en halv miljon kronor till utsatta katter innan nyår, genom att Sören låter sig klappas, en krona per klapp.
Foto:Maths Olsson
Katten Sören Fernström med matte Ann-Sofie Leveau och husse Lars Leveau hoppas kunna samla in en halv miljon kronor till utsatta katter innan nyår, genom att Sören låter sig klappas, en krona per klapp.

Katten Sören Fernström i Klakebäck utanför Karlskrona samlar in pengar till utsatta katter genom att låta sig klappas. Nu siktar han mot en halv miljon kronor, och klappar, innan nyår.

Sören Fernström, som brukar kallas Sveriges mest klappade katt, har en trygg tillvaro hemma hos husse Lars Leveau och matte Ann-Sofie Leveau i Klakebäck utanför Karlskrona. Men så har det inte alltid varit.

När Sören bara var fyra månader gammal skulle han ha avlivats eftersom hans dåvarande ägare hade tröttnat på honom eftersom han hade blivit "för gammal". Men han räddades av katthemmet Kompis i Nybro och hamnade tillslut hemma hos Klakebäcksparet. De var nämligen på jakt efter en oskygg katt som kunde följa med dem på olika marknader runt om i Sverige för att sälja hantverk. Någonting som Sören passade perfekt för.

– Han låg där längst fram och bredde ut sig och ville bli klappad hela tiden, vilket han också blev. Och då tänkte vi: Varför inte börja ta betalt för klapparna och skänka pengarna till katter som inte har det lika bra som han, berättar Ann-Sofie Leveau.

Under de 6 år som Sören har bott hos familjen Leveau har de samlat in 491 500 kronor ( i skrivande stund) till olika organisationer som hjälper hemlösa och utsatta katter. Främst genom att besöka olika marknader och utställningar där folk har fått betala för att klappa Sören, en krona per klapp. Den senaste tiden har folk även börjat skänka pengar via swish.

Nu är målet att samla in en halv miljon kronor innan nyår.

– Det finns otroligt många hemlösa katter som lider. Och så många katthjälpare som sliter och behöver pengar. Det är därför vi gör det här, säger Lars Leveau.

Sören ska besöka både Kattens dag i Ronneby och i Torsås, samt Bubbetorps julmarknad i Karlskrona i sin jakt för att nå halvmiljongränsen. Det finns dessutom 37 insamlingsbössor utplacerade i olika djurbutiker i Sverige, som samlar in pengar till insamlingen.

– Man vill ju alltid nå en gräns och vi är säkra på att vi kan nå den innan nyår, säger Ann-Sofie Leveau.

Under åren har Sörens goda gärningar uppmärksammats av flera olika medier, bland annat Aftonbladet, Expressen och SVT, och han har blivit lite av en kändis. Han har även varit med i ett tv-program, nämligen barnprogrammet Katt och company på Barnkanalen. Där representerade han en huskatt, utan stamtavla när olika kattraser visades upp av tv-profilen Tobbe Trollkarl.

Sören har även en egen Facebook-sida med över 6000 gillare där fans över hela Sverige kan följa hans liv. Han får dessutom många beundrarbrev från folk som hyllar hans initiativ.

– Vi har jättemånga beundrarbrev här i köket, säger Ann-Sofie Leveau och visar upp en packe med flera brev adresserade till bland annat "Kung Sören", "Superhjälten Sören" och "Gudfadern Sören".

– Folk skriver och frågar när vi kommer dit där de bor för de vill gärna träffa och klappa Sören. Det är jätteroligt, säger Ann-Sofie Leveau.

Hur ska ni fira om ni lyckas komma upp till den magiska gränsen?

– Det blir ett stort jubel bara tror jag, för god mat och gos får han hela tiden ändå, säger Ann-Sofie Leveau.

Profil

Sören Fernström

Ålder: 6,5 år

Uppväxt: På katthemmet Kompis i Nybro, därav mitt efternamn Fernström eftersom de som driver katthemmet heter det i efternamn.

Bor: I Klakebäck utanför Karlskrona.

Familj: Matte Ann-Sofie Leveau, husse Lars Leveau och de fyra kattkompisarna Tummelisa, Dockan, Polarn och Gizzmo.

Intressen: Att vara ute och jaga möss och fåglar, ligga och sova på någon av mina favoritställen i huset, till exempel på min fönsterbänk och i min Sören-fåtölj.

Äter helst: All sorts kattmat, människomat gillar jag inte.

Visa mer...