En livsviktig kalender är här!

Blekinge Artikeln publicerades
Cilla Bark, en av stödpersonerna i nätverket Rosa Rutor, som består av medlemmar från hela Blekinge där nästan alla har drabbats av bröstcancer. Nu är årets kalender, alltså 2018, släppt.
Foto:Mattias Mattisson
Cilla Bark, en av stödpersonerna i nätverket Rosa Rutor, som består av medlemmar från hela Blekinge där nästan alla har drabbats av bröstcancer. Nu är årets kalender, alltså 2018, släppt.

Efter en känslomässig berg- och dalbana efter förra kalendern 2014 kommer nu uppföljaren från nätverket av cancerdrabbade kvinnor, Rosa Rutor.

Den ideella föreningen Rosa Rutor som består av bröstcancerdrabbade tjejer och kvinnor från hela länet har samlat kraft igen.

Men det har varit tuff resa sedan förra kalendern kom ut 2014.

– Fem av de som var med då finns inte med oss längre. Vi gör detta för dem och för de som är kroniskt sjuka i dag, säger Cilla Bark, en av fyra stödpersoner i föreningen.

Många nya medlemmar, även anhöriga till cancerdrabbade är välkomna att vara med, har tillkommit de senaste åren. Något som gjorde att man bestämde sig för att jobba fram en ny kalender för 2018.

– Det känns jättebra, vi är jättestolta, även om det är mycket jobb.

Bilderna i årets kalender är väldigt starka – och helt utan filter.

– Den är naken och utlämnande. Vi ville visa tydligt vad bröstcancer kan göra med våra kroppar. Och att det är okej och inte så farligt, säger Cilla Bark som själv drabbades 2012 och först nu ”gått i mål”.

– Men jag blir aldrig friskförklarad, men i augusti i år blev jag färdigbehandlad vilket är helt fantastiskt!

2 000 kalendrar trycktes upp 2014, vilket gav 340 000 kronor till bröstcancerfonden. I år hoppas man på en liknande succé.

– Då hade vi stor releasefest med 200 inbjudna personer på Statt. Denna gång har vi gjort det in mindre skala.

Cancerforskningens största utmaning tycker Cilla Bark är behandlingen av sjuka.

– Man måste hitta bättre mediciner, för det är svåra biverkningar, annars får de drabbade ingen livskvalitet, menar hon.

Fakta

Rosa Rutor

Består av 150 medlemmar från hela Blekinge i olika åldrar som alla drabbats av bröstcancer.

Nätverket vill stötta kvinnor och dess anhöriga under sjukdomsförloppet, både under utredning av eventuell bröstcancer, vid behandling och under efterföljande rehabilitering.

Första kalendern, vars intäkter gick till bröstcancerfonden, kom 2014 – nu kommer efterföljaren.

Visa mer...