Enormt scoutläger lockar unga

Blekinge Artikeln publicerades
Scouter från Karlskrona har fått bygga sin egen portal - som ställs i änden av varje läger. Raden där nere sitter Hannes, Wilma, Sixten, Alicia, Emma, Linnea och Elvis, och uppe från vänster Gustav, Willhelm, Nora, Dea och Maja.
Foto:privat
Scouter från Karlskrona har fått bygga sin egen portal - som ställs i änden av varje läger. Raden där nere sitter Hannes, Wilma, Sixten, Alicia, Emma, Linnea och Elvis, och uppe från vänster Gustav, Willhelm, Nora, Dea och Maja.

I dag avslutas lägret där 11 000 ungdomar har tränat i samarbete och knutit kontakter.

För en vecka sedan anlände ett 80-tal personer från Blekinge till Sveriges största scoutläger.

Scoutlägret Jamboree17 på Rinkabyfältet, sydost om Kristianstad, började för en vecka sedan. Karlskronas Sjöscoutkår af Chapman åkte dit i en grupp på 21 personer med ledaren Per Smith:

– Från Blekinge är vi Sjöscoutkåren, Lyckeby scoutkår, Karlshamns sjöscoutkår, Kyrkhults scoutkår och Sölvesborgs scoutkår, berättar Per Smith.

Vid lägret deltar tusentals barn och ungdomar, för att knyta an kontakter med scouter från resten av Sverige, samt olika delar av världen.

Tillsammans med scoutgrupperna anordnar arrangörerna äventyr och utmaningar för att träna sina sinnen och slutledningsförmågor.

– Det kommer deltagare och funktionärer från hela Sverige och ungefär 29 andra länder, berättar Adam Lundberg, en scout på pressavdelningen

– Det finns mer än 65 miljoner scouter i hela världen och vi deltar ofta på varandras jamboreer och reser kors och tvärs i hela världen,

I 2011 höll Sveriges scouter World Scout Jamboree som var det årets största läger i världen med 50 000 personer. De håller till på Rinkabyfältet, ett jättestort militärt fält i Kristianstad, som Fortifikationsverket hyr ut till organisationen.

På lägret deltar barn och ungdomar, mellan 10 och 18 år, samt ledare, vilket alla äldre räknas till - om du har fyllt 18. Barnen och ungdomarna är indelade i åldersgrupper; spårare, upptäckare, äventyrare och så vidare.

– Vi från Chapman bor i ett läger med ett kul gäng från Torslanda, i Göteborg, som vi har byggt vår by med, berättar Per Smith.

De får sin egen by och bor tillsammans med andra scoutgrupper från Sverige, eller från ett annat land, där de samarbetar med att bygga ett kök, göra egna hängmattor, eller snickra ihop ett bord, bland annat.

– I går fick de bygga sin egen katapult. Det var ganska svårt som ledare att motstå att bara ge sig in och bygga med dem, säger Per Smith.

– Det är skithäftigt det här. Alla kommer till tals, alla har något att komma med i alla lägen, och arbetar tillsammans med ett gemensamt mål.