Ont om pengar hotar fortsatt integrationsprojekt

Blekinge Artikeln publicerades
Deltagarna i integrationsprojektet Hälsa för alla tycker att de mår bättre av att röra på sig och har fått en bättre hälsa. Men nu hotas en framtida fortsättning av projektet då finansiering till viss del saknas.
Foto:Joel Petersson
Deltagarna i integrationsprojektet Hälsa för alla tycker att de mår bättre av att röra på sig och har fått en bättre hälsa. Men nu hotas en framtida fortsättning av projektet då finansiering till viss del saknas.

Trots stora framgångar och goda resultat hotas nu framtiden för ett nytt hälso- och kulturprojekt i Blekinge.

Många nyanlända blir under etableringstiden pacificerade och får försämrad hälsa och dålig kulturell förståelse för sitt nya hemland. Blekinge idrottsförbund, Blekinge integrations- och utbildningscenter samt Blekinge museum har därför gått samman i ett unikt samverkansprojekt – Hälsa för alla – för att tackla problemet.

Projektet startade i september 2016 och omfattar en tio veckor lång utbildning där deltagarnas fysiska status mäts genom scanning av kroppssammansättning och konditionstester. Efter det tränar deltagarna samtidigt som de får stöd av träningsrådgivare, information kring kost- och näringslära och föreningsintroduktion, samt gör besök på museet för att lära sig om Blekinges kultur och historia.

Och projektet har gett fina resultat:

* 90 procent av deltagarna har fått en bättre fysisk hälsa.

* 93 procent av deltagarna har fått en bättre psykisk hälsa.

* 95 procent av deltagarna har fått en större förståelse för det svenska samhället.

Men finansieringen av ett andra år av integrationsprojektet är osäker och det är oklart vad som händer efter årsskiftet. Hälsa för alla finansieras till hälften av länsstyrelsen, men resterande medel saknas. Det handlar om 850 000 kronor för att hålla projektet i gång fram till sommaren.

– Vi har vänt oss till landstinget, men fått varken ett positivt eller negativt besked. Vi har inte hört någonting. Vi kan inte starta en ny omgång om vi inte har finansieringen klar, säger Olof Ljungberg på Blekinge idrottsförbund.

Projektet konstaterar att nyanlända som mår bättre kommer närmare sysselsättning samtidigt som vårdkostnaderna sjunker på lång sikt.

– Misslyckande i integrationsfrågan får inte vara ett alternativ. Vi måste arbeta gränsöverskridande med nyanlända för vårt framtida samhälles skull. Fysisk hälsa och förståelsen för den lokala kulturen och historien är viktiga faktorer för etableringen. Vi vet att fysisk aktivitet och deltagande i samhällsgemenskapen stärker människor, oavsett om man är född i Sverige eller någon annanstans, säger Henrik Lövgren på Blekinge integrations- och utbildningscenter.

En fortsättning på projektet för just asylsökande – Hälsa för asylsökande – är dock klar genom finansiering av länsstyrelsen.

– Det handlar om att folk ska få komma i gång redan från början, så fort det bara går. Vi ser också att träningen triggar andra delar och att vi skulle kunna permanenta projektet, säger Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge museum.

– Vi har nu en modell som vi tror att fler skulle kunna ha nytta av, och då vill vi också kunna utveckla den. Det finns andra distrikt som har vänt sig till oss för tips om hur vi jobbar, säger Olof Ljungberg.

Deltagarna är också positiva till projektet och de effekter som det har fått.

– Det har varit jättebra att få vara mer aktiv och träna. Det är bra för hälsan. Jag har spelat fotboll och gått på gym för att må bättre, och det tänker jag nu fortsätta med, säger Abdarhman Zari.