Fler biodlare i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades
Lena Kransberg en av de nyexaminerade biodlarna i sin biträdgård.
Foto:Anton Kyhlbäck
Lena Kransberg en av de nyexaminerade biodlarna i sin biträdgård.

Nu kommer det att surra mer i Blekinge. Fem blekingar har i dagarna fått gesällbrev och yrkesexamen i biodling.

Under den stora bioodlingsmässan Beecome 2016 tilldelades fem blekingar deras gesällbrev och examen i bioodling. Blekingar toppar antalet med fem av fjorton studenter.

– De flesta av oss vågar nu ta steget och har kompetens till att bli yrkesbiodlare, säger Lena Kransberg, en utav studenterna i ett meddelande till oss.

Utbildningen har pågått under två år, på distans vid yrkeshögskolan för biodling i Höör. Den har både teoretiska och praktiska inslag.

– Att kunna få utvecklas från amatörbiodling till professionell och ta del av all kunskap som våra lärare, kurskamrater och praktikplatser har, tycker Lena Kransberg är det bästa med utbildningen.

De nyexaminerade biodlarna är spridda över Blekinge. I framtiden hoppas de på att deras kunskap kommer även amatörbiodlarna till pass genom utbildningsdagar och evenemang, som Biets dag 2016.

– En av de viktigaste delarna är det kontaktnät som skapas i utbildningen, med lärare och elever, men också elever-elever och elevernas kontakter i sin praktik. En annan del är att bli professionell och med sina många bisamhällen kunna utgöra ett viktigt stöd för jordbruks-trädgårds- och fruktnäringen och kunna ha det som inkomst källa, säger Bo-Göran Nilsson, som är en av de huvudansvariga för utbildningen tillsammans med Pia Gerdin.

Förutom biodling fokuserar även utbildningen på hur det är att agera som egenföretagare.