Första brotten mot nya mobillagen i Blekinge

Karlskrona Artikeln publicerades
Numera strängt förbjudet - och förskyller höga böter.
Foto:Erik Nylander
Numera strängt förbjudet - och förskyller höga böter.

Nu börjar de första förbrytelserna mot den nya mobillagen strömma in till åklagarkammaren i Blekinge, som också rymmer en av landets två särskilda trafikmålsenheter.

Lagen trädde i kraft vid månadsskiftet, och så här inledningsvis tycks många polispatruller runt om i landet vara på tå, och rapportera de fordonsförare som ertappas med mobilen i hand under färd.

Enligt uppgift ska det handla om ett 30-tal rapporteringar hittills.

– Kan det visas att de inte bara hållit i mobilen, utan också använt den, kanske för att svara, för att sms:a eller kolla klockan eller gps:en, så utgör detta numera en lagöverträdelse, och ska alltså beivras, berättar kammaråklagare Stina Brindmark i Karlskrona för Sydöstran.

I de fall hon hittills hanterat själv har de som ertappats också erkänt att de faktiskt använt mobilen.

Ett brott mot mobillagen ska förskylla penningböter, i likhet med t ex brott mot bilbälteslagen, eller fortkörningar. Men - hur mycket?

– Ja, det är det vi inte vet ännu, för det finns ingen praxis. Därför stämmer vi nu i samtliga fall, till tingsrätten – som får fastställa ett rimligt belopp. Men jag kan tänka mig att det också krävs ett par hovrättsutslag för att vi ska landa helt rätt, och böterna bli lika över hela landet, säger Stina Brindmark.

– Och när vi väl är där kommer helt säkert polisen kunna ta över, och utfärda bötesföreläggande på plats.

Åklagarkammaren i Blekinge hanterar merparten av de trafikmål som avser brott och förseelser i södra Sverige. Vad gäller förseelser inom påföljdsramen för penningböter handlar det om belopp på mellan 500 och 4 000 kronor.