Goda föredömen prisades

BLEKINGE Artikeln publicerades
Pristagarna Svetlana Leuchuk, Marcus Thengius, László Tóth, Arnstein Njåstad och Gösta Skoog tillsammans med landshövdingen Berit Andnor Bylund och Martin Åkesson från Almi Blekinge.
Foto:Maths Olsson
Pristagarna Svetlana Leuchuk, Marcus Thengius, László Tóth, Arnstein Njåstad och Gösta Skoog tillsammans med landshövdingen Berit Andnor Bylund och Martin Åkesson från Almi Blekinge.

Fem förebilder från olika delar av länet fick under onsdagen ta emot priser i landshövdingens residens.

Tillsammans med landshövdingen Berit Andnor Bylund överlämnade Almi Blekinge fem olika utmärkelser.

I år utsågs två personer till Årets mentor: Marcus Thengius i kategorin nya företag och Gösta Skoog i kategorin tillväxtföretag. Båda två är boende i Karlshamn.

Blekingevinnaren av Skapapriset, som är ett utvecklingspris instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel och delas ut till just innovatörer, är Arnstein Njåstad som driver företag i Karlskrona. Han har genom ett samarbete med Blekingesjuhusets intensivvårdsavdelning tagit fram ett larmsystem som ska underlätta för personalen.

Till sist delades utmärkelserna Årets nybyggare och Årets pionjär ut. Det första ges till en person med utländsk bakgrund som i Sverige har startat eget företag och nått framgång, det andra till en företagare med utländsk bakgrund som har bott i landet under en längre tid och lyckats skapa ett tillväxtföretag.

Svetlana Leuchuk, som flyttade från Minsk i Vitryssland till Karlskrona för sex år sedan, var rörd och stolt över att bli Årets nybyggare. Hon driver och jobbar själv med sitt företag Lanagraphic som erbjuder tjänster inom grafisk design och bildkonst.

– Det är en stor ära att få detta pris. Det stärker också mitt självförtroende som företagare, säger hon.

Hon berättar också att hon minns första gången som hon besökte residenset då hon kommit till Karlskrona för att studera på Litorina folkhögskola.

– Jag tänkte att kanske en dag står jag också här, och nu gör jag det.

Årets pionjär blev László Tóth som flyttade från Ungern till Sverige 2009. Han driver sedan några år tillbaka Ronneby veterinärklinik tillsammans med sin fru.