Gravid kvinna blev utskälld när hon sökte hjälp – anmäler läkaren

Blekinge Artikeln publicerades

Hanna är gravid och sökte hjälp för urinvägsinfektion på en vårdcentral i Blekinge. Men där blev hon utskälld av läkaren inför andra patienter i väntrummet och fick aldrig något penicillin. På kvällen tvingades hon uppsöka akuten.

Det var i onsdags som 32-åriga Hanna ringde till vårdcentralen eftersom hon hade fått urinvägsinfektion. Hon ville veta om hon skulle söka hjälp med en gång eller vänta. Men eftersom fostret kan skadas om infektionen inte behandlas direkt ombads hon att komma samma dag klockan fyra för att träffa en läkare.
– När jag sitter i väntrummet kommer läkaren ut och frågar om jag har lämnat ett urinprov. När jag säger att jag precis har kommit och att ingen hade bett mig göra det än skriker han "Hur fan ska jag kunna veta om du har urinvägsinfektion om du inte har lämnat ett prov".

Hanna blev chockad av hans uppträde. Inte bara för att han skrek på henne utan även för att han pratade om hennes problem inför de andra patienterna i väntrummet.
– Jag blev helt paff. Jag har aldrig varit med om att en läkare har gjort så innan. Det var jätteobehagligt.
Väl inne på läkarens rum sa Hanna till honom att hon kände sig illa till mods på grund av hans uppträdande. Det gjorde att han brusade upp ännu mer.
– Han sa att han väl inte kunde hjälpa att jag skämdes för att ha urinvägsinfektion. Han menade att det var så det skulle gå till och så gjorde alla läkare.

Det han var arg för var att Hanna hade kommit in på eftermiddagen för att lämna urinprov och inte på morgonen. Om det inte var morgonurin kunde man inte ta prover.
– Jag hade ju bara gjort som jag blev tillsagd men han sa att det tillhörde allmänbildning att veta att man inte kunde göra så, det behövde man inte ens högskoleutbildning för att fatta.

Besöket på vårdcentralen slutade med att Hanna inte fick någon hjälp för sina besvär. I stället tvingades hon söka sig till akuten senare på kvällen. Där var det inga problem att vare sig lämna urinprov eller att få penicillin utskrivet.
– Jag vill varna andra i Karlshamn för honom. Det är kanske inte alla som hade åkt till akuten och sökt hjälp. En del kanske bara hade känt sig dumma efteråt och inte vågat.

Hanna har bestämt sig för att anmäla läkaren till Socialtjänsten.
– Hans beteende var så kränkande att det tar jag bara inte. Det var så extremt oprofessionellt. Jag vill att andra ska veta hur han är och inte känna sig dumma om man råkar ut för samma sak som jag gjorde, säger hon.

Fotnot: Kvinnan i texten vill vara anonym och heter inte Hanna i verkligheten.