Håkan Juholt tillbaka efter 102 dagars tystnad

Blekinge Artikeln publicerades

Håkan Juholt lämnade partiledarposten efter tio månader. Nu är han tillbaka och ger en längre intervju inför sitt framträdande som 1 maj-talare i Sölvesborg.

Efter bara tio månader som parti ordförande lämnade Håkan Juholt uppdraget som S-ledare.
Inför ett stort journalistuppbåd i köpcentret Flanaden i hemstaden Oskarshamn meddelade han på en kort pressträff den 20 januari att han avgår

Han svarade inte på några frågor och gav inga intervjuer. Nu 102 dagar senare gör han sitt första riktiga framträdande som 1 maj-talare i Sölvesborg.
1 . Hur kom det sig att du blev 1 maj-talare just i Sölvesborg?
– Jag fick flera förfrågningar och en av dem var från riksdagsledamoten och arbetarkommunens ordförande i Sölvesborg Peter Jeppsson. Att jag kom att bestämma mig för just Sölvesborg var för att Christer Skoog var en stark inspiratör för mig när jag var ny i riksdagen.
2. Vad kommer talet att handla om?
– Jag kommer att känna av stämningen och inte att ha något färdigskrivet tal med mig. Det blir ett ideologiskt tal som handlar om ett samhälle där oron och osäkerheten för framtiden blir allt större och hur vi ser att konkurrensen mellan människor ökar. När välfärdsproblemen ställs in och vi börjar slåss mot varandra då är vi inte längre medborgare. Men också om folks rädsla för arbetslöshet för att hamna i fattigdom efter pensionen i Reinfeldts Sverige.
3. Det ryktas att du inte sk a gå i 1 maj-tåget?
– Det hoppas jag verkligen. Det som mest oroar mig för nu är att jag inte kan efter att jag fått en inflammation i ena foten.
4. Höger eller vänster som sviker?
– Vänster.
5. Du var hårt ansatt av massmedia fram till din avgång i januari. Hur upplevde du det?
– Jag kände ett klassförakt från en rad borgliga ledarskribenter som slog hårt mot min person.
6. Varför tror du att de gick så hårt fram emot dig?
– Jag tror att jag utmanade mycket starka ekonomiska intressen som handlar om att vinstintresse går före medborgarintresse. Jag pekade på orimligheten att avreglera marknader som bland annat fjärrvärme, järnväg och apotek.
7. När du nu har facit i handen, vad skulle du gjort annorlunda?
– Jag skulle ha format ett lag. Det gjorde jag inte. Jag skulle ha varit mer återhållsam och eftertänksam. Jag var framför allt angelägen om att visa på ny energi.
8. Östrans förre chefredaktör Jan G Andersson har vid ett tillfälle kallat dig för en frustrerad Ardennerhäst.
– Det ligger kanske nåt i det. Jag ville vara synlig och tillgänglig. Det fanns en frustation och otålighet hos mig.
9. Är det något mer du kunde gjort annorlunda?
– Jag tycker att jag under min ordförandetid bara gjorde två substantiella fel. Det ena var i Sälen när jag anklagade regeringen för att gjort upp med Sverigedemokraterna redan 2009 när partiet inte fanns i riksdagen. Det andra var när jag sa att andelen socialbidragstagare är den högsta på 35 år. Den rätta siffran är tio år.
10. Kommer du att skriva en bok om helvetesperioden?
– Jag har tankar på det.
11. Vad ska boken heta?
– Det vet jag inte. Kanske ”Blekinge är vackert”.
12. Vad det en flirt inför 1 maj-talet?
– Nej, absolut inte. Partidistriktet i Blekinge har alltid betytt mycket för mig och dessutom är landskapet vackert.
13. Vad har du gjort under den här tiden sedan januari?
– Jag har läst, skrivit och rest runt i landet och funderat över vad som hände. Däremot har jag inte ältat varför det hände.
14. Vad var det första som du gjorde efter att du avgick?
– Efter pressträffen åkte jag med Säpobilen till mina grannar i Oskarshamn och åt en god middag och drack ett glas rött vin. Sedan sov jag gott hela natten.
15. Vad sa din mamma när du avgick som partiledare?
– Det ska jag spara till boken.
16. Vad var det som gjorde att du sa ja till partiledarjobbet?
– Jag har suttit så många gånger som ordförande i valberedningar och vet hur svårt det är att få folk att ställa upp. Jag är fostrad i en sådan miljö att om man frågar i rörelsen så säger man ja. Om ingen skulle ställa upp så hade vi ingen folkrörelse.
Håkan Juholt var den förste tunga politikern som efter katastrofvalet 2010 gick ut och stödde SSU-ordförande Jytte Gutelands krav på att alla i skulle ställa sina platser till förfogande. Efter Juholt följde en rad tunga namn.
Detta ledde senare till att Mona Sahlin avgick och partiet stod utan ordförande. Efter att Tomas Eneroth tackat nej lanserades Juholts namn.
När även Leif Pagrotsky sagt att han av privata skäl inte stod till förfogande stärktes Juholt position.
En enig valberedning ställde sig bakom honom.
Håkan Juholt menar att han kände ett starkt internt stöd när han sa ja till uppdraget som ordförande, men att stödet utanför partiet sviktade.
17. Vilka väljare var det som du skrämde bort?
– Det var kaoset, rubrikerna och de hårda orden som skrämde väljarna. Enade vi stå, söndrade vi falla. Men det var inte det politiska budskapet, prioriteringarna eller värderingarna, utan kaoset.
18. Känner du ett behov av revansch?
– Långt ifrån. Jag är glad och tacksam att Löfven tagit över som ordförande. Sahlin klarade inte den uppgiften och jag klarade den heller inte. Jag har haft mina tillkortakommanden, men jag är också stolt över mycket av det som jag gjorde under min tid.
19. Är du bitter?
– Nej, det är jag inte. När man släpper in bitterhet så krymper man som människa.
Några dagar efter att han valts avslöjades att hans sambo var dömd för bedrägeri, vilket Juholt aldrig berättade för valberedningen. Senare avslöjades att sambon bott i flera år på skattebetalarnas bekostnad i den gemensamma lägenheten.
En förundersökning inleddes, men lades ner.
– Hyresavin låg på partiexpeditionen i tre veckor innan det skrevs om det i Aftonbladet. Jag kunde sagt åt dem på expeditionen att lösa detta, men det gjorde jag inte.
20. I ditt installationstal gjorde du ett uttalande om överläggningar med de stora fackliga organisationerna om pensionerna, men du fick inget gensvar. Varför?
– Vi fick gensvar, men det blev inga överläggningar. Vad vi reagerade på var att det inte var rimligt att folk skall behöva jobba till de blir 75 år för att klara sig ekonomiskt i Reinfeldts Sverige.
21. När du ser Sifosiffrorna i dag vad tänker du då?
– Vi lyckades inte få den uppbackning och hålla grytan kokande och då blev det nolltolerans mot mina felsägningar och det var då som problemen började.
22. Kvinnliga 55-plusare från medelklassen med jobb. De svek enligt Sifoundersökningar Juholt men har återvänt till Socialdemokraterna efter att Stefan Löfven tagit över. Hur kommenterar du det?
– Den oreda som uppstod i partiet gjorde knappast att någon sa: Wow, det är ett parti som jag skall stödja.
– Under veckan i Almedalen talades det skatter och jobbavdrag, men jag hade högre ambitioner och ville bland annat lyfta frågan om barnfattigdomen. De frågor jag fick då av journalister var bara om jobbskatteavdrag. I dag är det ingen som längre talar om jobbskatteavdrag utan om barnfattigdomen.
23. Vad tycker du om att ledamöter sitter inne på verkställande utskottets möte och sms:ar med journalister utanför?
– Det var ett lågvattenmärke i socialdemokratins historia. Det ingav inte precis någon stadga. Nu är det reda och stadga och så skall det vara inom socialdemokratin. För att leda partiet måste man veta att de närmaste har förtroende. Att det skulle ha förekommit en Robinsonutröstning inne på VU stämmer inte alls. Det räcker med att en eller två av ledamöterna inte har förtroende så kan man inte sitta kvar. Så är det.
24. I boken Arbetarrörelsens kris – mellan reformism och marknadsliberalism, 2010, gick du hårt ut mot partiets valrörelse ”Det var ingen rörelseriktning i valet 2010, det var som en popcorngryta där det ena efter det andra poppade upp”. Kan du utveckla det?
– Det fanns inget sammanhållet budskap inför valet utan vi lovade lite här och där och utmanade ingen.
25. Hur känns det att ha varit i den absoluta hetluften och plötsligt befinns sig mer i en skugga?
– Jag tycker nog att telefoner ringer mer nu än tidigare. Då när jag var ordförande så var det inte så många som kom fram till mig utan hamnade i andra led. Nu är det mer ett normaltillstånd.
Juholt menar att man kan dela upp hans ordförandetid i två delar: före budgeten i oktober och efter. – De tydliga ideologiska riktlinjer som vi hade skapade en ursinnighet och vrede i etablissemanget. En del av detta var den kampanj mot mig som försökte förlöjliga min person. Det målades med grova penseldrag av mig en karikatyr som samtidigt innebar en brutalisering av politiken.
26. Underskattade du dessa krafter?
– Ja, det gjorde jag. Jag tror att det började redan efter mitt installationstal som klart ideologiskt utmanade starka vinstintressen. Jag upplevde det som om en politiskt etablerad dagordning som handlade bland annat om lägre skatter och utförsäljningar. Den dagordningen utmanade jag.