Här drev den spökande damen prästen på flykt

Blekinge Artikeln publicerades

– Det verkar som om det bara är kyrkans män som spöket visar sig för, säger Peter Bowin, vänsterpartist, zenbuddist och kyrkokörsångare.
Han guidar runt i Hjortsberga prästgård, en av länets mest berömda hemsökta platser.

Genom åren har det berättats märkliga ting om den gamla prästgården i Hjortsberga. På 1980-talet påstod komminister Bengt Randolfson att han hörde kusliga barnskrik, såg ett kvinnligt spöke komma gående i en trappa och hur böcker ramlade ur bokhyllorna i tomma rum.

Hembygdsföreningens ordförande, Peter Bowin, är uppvuxen i trakterna kring Hjortsberga och väl informerad om de lokala sägner och legender som innehåller goda doser med övernaturligt och mystik. Han kände Randolfson själv och har funderat en hel del kring hur det kommer sig att så många tror att prästgården är hemsökt.
– Jag måste framhålla att jag själv inte tror på spöken. Men när jag möter människor som säger att de absolut inte tror på spöken så måste jag fråga dem: Vilka spöken är det du inte tror på? Vad är egentligen ett spöke?

Det har funnits tre olika prästgårdar i Hjortsberga. Den äldsta eldhärjades på 1700-talet, nästa flyttades till Wämöparken och den nuvarande byggdes i slutet av 1930-talet. Peter Bowin konstaterar att det verkar som om spöket bara visar sig för kyrkans män.
– Jag har tittat i gamla dokument och funnit att en präst som tjänstgjorde i Hjortsberga för mer än hundra år sedan också såg ett spöke som han kallade för "Damen". Randolfson kallade sitt för "Evelina". Alltså har två präster som bott i olika prästgårdar i Hjortsberga ändå sett samma skepnad. Det säger att det är prästerna som spöket söker upp, inte själva byggnaden.

Peter Bowins efterforskningar kan ge en förklaring till spökerierna.
– Jag har inte alla detaljer klara för mig, men det fanns en präst här på 1700-talet som förälskade sig i en 15-årig flicka. Hon dog i barnsäng innan hon fyllt 16. Kanske är det den flickans och hennes barns öde som är upprinnelsen till historien.
Tittar man i tidningsarkiven så visar det sig faktiskt att det förekommit spökerier både i den prästgård som flyttades till Wämöparken i Karlskrona, och de oskadade rester från den brandskadade prästgården som flyttades till Tving. Möbler har flyttats och avtryck lämnats i en gammal vagga. Det har hörts mystiska steg, barnröster och hundskall.

Bengt Randolfson gjorde i alla fall försök att driva ut andarna, men fick till sist nog och flyttade därifrån. Sedan dess är det ingen som bor i prästgården, men där finns ett dagis.
Sydöstran träffar förskollärare Eva Olsson, som själv inte upplevt något mystiskt i huset.
– Men det finns de som hört saker... Om det är ett spöke här så är det ett snällt sådant.
Ute syns ridskolan i Johannishus tvärs över vägen. Det talas om att hästarna inte vill passera prästgården, att hundar kan bli som galna och skälla och resa ragg.

Nyfikenheten hos allmänheten är långt ifrån stillad. Peter Bowin berättar att han nyligen talade med två tjejer på Knut Hahnskolan som planerar en övernattning i prästgården.
– De håller på med ett filmprojekt i stil med "Blair Witch Project". De frågade mig om vilka chanserna var att de skulle få se ett riktigt spöke. Och jag svarade att med dagens teknik har möjligheterna i alla fall inte försämrats, säger Peter Bowin och skrattar.

FÖREGÅENDE AVSNITT I SERIEN "Vad ska man tro på?": Pastorn som lever mitt i miraklet

NÄSTA AVSNITT: "Gud måste kunna hänga med på träningen"

TROR DU PÅ SPÖKEN: Mejla: redaktion@sydostran.se