Hyrpersonal nobbar Blekinge

BLEKINGE Artikeln publicerades
– Jag vet inte om andra landsting bjudit över oss. Klart är i alla fall att vi missbedömt tillgången på hyrpersonal, konstaterar sjukhuschefen Lars Almroth.
Foto:Gunnel Persson
– Jag vet inte om andra landsting bjudit över oss. Klart är i alla fall att vi missbedömt tillgången på hyrpersonal, konstaterar sjukhuschefen Lars Almroth.

Sommaren såg ut att vara räddad tack vare god framförhållning. Men att locka hyrpersonal till Blekinge var svårare än väntat.

Sjukvården står inför ännu en sommar med små marginaler. Detta trots att sjukhuschefen Lars Almroth för bara några veckor sedan meddelade att sommarens bemanning var räddad. Då trodde man på fler hyrsjuksköterskor och fler vårdplatser än förra året. Istället blev det tvärtom.

– Vi trodde vi hade koll på rekryteringen av exempelvis hyrsjuksköterskor. Det visade sig vara fel. Det finns inte tillräckligt många och konkurrensen är stenhård. Vi har haft sådana som först tackat ja till vikariat och sedan avböjt. Jag vet inte om andra landsting bjudit över oss. Klart är i alla fall att vi missbedömt tillgången på hyrpersonal och att det blir färre än förra året.

Sjukhuschef Lars Almroth berättar att för någon vecka sedan stod sjukhusledningen inför hotet att tvingas stänga ytterligare 16-18 vårdplatser i sommar. Ett helt annat scenario än löftet om fler vårdplatser.

– Vi vet inte riktigt hur många platser det blir i slutänden, men det kommer inte att bli så många. Vi sätter in olika åtgärder, bland annat ska vi undersöka om fler av den ordinarie personalen kan nappa på sommarpaketet.

Som vanligt skär sjukvården ner under sommaren. Det så kallade sommarpaketet är ett sätt att få ordinarie personal att mot ersättning avstå från en del av ledigheten och istället täcka upp för andras semester.

Det är inte bara sjuksköterskor som det råder brist på. Psykiatrin är ett exempel. Det har varit svårare att rekrytera till psykiatrin denna sommar än tidigare. Utöver sjuksköterskor är det nu också svårt att få tag i skötare.

– Vi tyckte att vi var väl förberedda. Vi var ute i god tid för att säkerställa tillgången på personal i sommar. De kontakter vi hade med bemanningsföretagen var positiva. Men det var för tidigt att andas ut, säger Lars Almroth.

På måndag träffar sjukhusledningen representanter för länets kommuner för att diskutera hur man ska lösa situationen.

– Mötet handlar bland annat om hur vi kan samverka så att patienter som är medicinskt färdigbehandlade kan skrivas ut från sjukhuset.