Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

”Jag vill att Johan ska få upprättelse”

Tullskolans rektor Johan Johansson tog händelserna kring Yaras död så hårt att han på midsommarafton blev svårt skadad i en självförvållad olycka. Hans fru menar att ingen vill ta på sig ansvaret och kräver en ursäkt från kommunen för att de hängde ut honom som ansvarig.
Nyheter • Publicerad 20 november 2014
Foto: 
Foto: Mattias Mattisson
VILL HA URSÄKT. ?De sökte en syndabock för att rädda sitt eget skinn och Johan blev offerlammet?. Tullskolans rektor Johan Johanssons fru Karin är starkt kritisk till att kommunen på en presskonferens berättade att Johan blivit avstängd och vill ha en ursäkt. Hon har svårt att tro att Yara skulle ha levt i dag även om hennes man förutom telefonsamtalet till socialen även hade gjort en skriftlig orosanmälan.SVAGT MEDVETANDE. Johan Johansson är bara vid svagt medvetende efter en krasch.
VILL HA URSÄKT. ?De sökte en syndabock för att rädda sitt eget skinn och Johan blev offerlammet?. Tullskolans rektor Johan Johanssons fru Karin är starkt kritisk till att kommunen på en presskonferens berättade att Johan blivit avstängd och vill ha en ursäkt. Hon har svårt att tro att Yara skulle ha levt i dag även om hennes man förutom telefonsamtalet till socialen även hade gjort en skriftlig orosanmälan.SVAGT MEDVETANDE. Johan Johansson är bara vid svagt medvetende efter en krasch.Foto: Mattias Mattisson

Det var i SVT:s Blekingenytt i går som Karin Johansson för första gången valde att berätta om allt som hänt sedan flickan Yara dödades på valborgsmässoafton. Hennes man Johan Johansson var då rektor på Tullskolan och Karin upplever det som att han fick bli den offentliga syndabocken för kommunens räkning.

Anledningen är att man ett par veckor efter flickans död kallade till presskonferens och berättade att rektorn på Tullskolan missat att göra en skriftlig orosanmälan om Yara till socialtjänsten och att han nu var avstängd från sin tjänst.

Annons

– Jag var med på ett möte som Johan hade med skolchefen Maria Persson och kommunhälsan. Han fick välja mellan att ta semester, sjukskriva sig eller ta en time out och jobba med annat inom förvaltningen ett tag. Johan valde det sistnämnda men bara några timmar senare kallade kommunen till presskonferens och berättade att han blivit avstängd. Ingen annan har blivit utpekad så som han blev, varken inom socialförvaltningen eller polisen. Min man blev offentligt avrättad, säger Karin.

Hon tycker inte att Johan gjorde något fel. Han ringde socialen och berättade om Yara men gjorde aldrig någon skriftlig orosanmälan. Det är det man menar att han skulle ha gjort.

– Man tog ifrån honom hans telefon och dator och lät honom bara läsa vissa mejl. Det var ett stort stressmoment för honom. Han var rädd att han skulle missa något som han sedan skulle ställas till svars för, berättar Karin.

Johan tyckte att hela situationen var jättejobbig och började må alltmer dåligt. Hans familj märkte det tydligt.

– Han blev misstänksam mot allt och alla. Han kände sig hotad och såg bara en massa problem och han kunde inte sova om nätterna. Han fick ingen stöttning från sin arbetsgivare alls, däremot från kolleger, elever och vänner. Vi hade ett blomsterhav här hemma och vi försökte stötta honom så mycket vi kunde. Men det hjälpte inte.

Johan nekades hjälp på psykiatrin och han depression blev allt värre. På midsommarafton kraschade Johan med bilen och blev så svårt skadad att han sannolikt aldrig kommer att bli återställd. Han är bara vid svagt medvetande.

Nu lever hela familjen med en stor sorg och försöker hantera det faktum att livet aldrig mer kommer att bli som det var.

– Barnen har förlorat sin pappa. De undrar om han inte kommer att kunna spela fotboll med dem mer, eller åka skridskor. Som det ser ut nu så kommer han inte att kunna det, säger Karin.

Hon försöker besöka honom så ofta hon kan men det är inte lätt att hinna med det och samtidigt få vardagen att gå ihop med två barn.

– Jag måste lära mig att inte ha dåligt samvete för att jag inte är hos honom varje dag. Jag vet att han hade velat att jag skulle göra allt för flickorna så jag försöker att leva så.

Annons

Det Karin önskar sig nu är en ursäkt från Johans arbetsgivare. På så sätt skulle han få upprättelse, menar hon.

– Han blev dömd och uthängd av kommunen. Det var som en dolk i ryggen. Varför kan de inte be om ursäkt?

En av Johan Johanssons anhöriga startade i går en Facebookgrupp med namnet Vi som vill Rektor Johan Johansson namn ska rentvås. I går kväll hade den redan fått nära 1700 medlemmar.

Johanna Spogardh
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons