Jättemässa lockar rekordmånga deltagare till stan

Karlskrona Artikeln publicerades
Marie C Petersson, Riksföreningen för mikrobiologi, och Olof Blivik, Svenska infektionsläkarföreningen, utanför det tält som i veckan ska hysa mässdeltagare från hela landet. 2 bilder
Foto:Joel Petersson
Marie C Petersson, Riksföreningen för mikrobiologi, och Olof Blivik, Svenska infektionsläkarföreningen, utanför det tält som i veckan ska hysa mässdeltagare från hela landet.

På tisdagen inleds Infektionsveckan i Karlskrona, men lugn det finns inga skäl till oro. Det handlar inte om någon epidemi utan en jättemässa med infektionsläkare och mikrobiologer från hela landet.

– Detta är ett bra tillfälle att träffas. Vi har blivit allt mer beroende av varandra och det är viktigt att utbyta erfarenheter och kunskaper, säger Olof Blivik, verksamhetschef för infektions- och hudkliniken på Blekingesjukhuset och representant för Svenska infektionsläkarföreningen.

Han får medhåll av Marie C Petersson, avdelningschef för mikrobiologen i Karlskrona och representant för Riksföreningen för mikrobiologi.

– Det är 20-30 år sedan vi var i Karlskrona sist och nu blev det äntligen av. Vi ville också visa upp stan och har därför valt att förlägga mässan centralt. Det är en bra möjlighet att göra reklam för oss själva och kunna rekrytera, säger hon.

Infektionsveckan och Mikrobiologiskt vårmöte pågår den 16-19 maj och arrangemanget lockar omkring 700 deltagare. Det är det största deltagarantalet man någonsin har haft. Landstinget Blekinge och Region Kronoberg är värdar för mässan.

Utöver infektionsläkare, mikrobiologer, biomedicinska analytiker och infektionssjuksköterskor kommer representanter från läkemedelsindustrin och labbmedicinska företag att delta. För att hysa alla mässdeltagare har man uppfört ett drygt 800 kvadratmeter stort jättetält på Stortorget i Karlskrona.

Flera ämnen kommer att diskuteras på mässan, bland annat hur multiresistenta bakterier ska behandlas i framtiden och hur klimatförändringarna påverkar olika infektionssjukdomar.

– Multiresistenta bakterier är ett problem som vi måste börja räkna med och vi har också sett flera utbrott av tropiska sjukdomar på helt andra ställen än där de vanligen hör hemma, säger Olof Blivik.