Klart för historisk flytt

Blekinge Artikeln publicerades

Nu går flyttlassen till Skeppsbron. Länsstyrelsen och övriga hyresgäster håller som bäst på att bära och packa upp.
– Man har hittat en del roliga saker när man rensat bland sina grejer, säger informatör Christer Johansson.

Han är en av de cirka 120 anställda från länsstyrelsen som nu kan se fram emot en helt ny arbetsplats i ordens verkliga mening.
Vid Skeppsbrokajen är den nyuppförda byggnaden som heter Skeppsbron klar för inflyttning. När Sydöstran gör ett besök håller Jan Lennartsson, Lennandia, som bäst på att lasta ur pärmar och annat från bilen.
– När vi fick veta att det fanns plats på tredje våningen nappade vi direkt, säger Jan Lennartsson. Han berättar att rampen framför entrén är ett populärt tillhåll för ungdomar på kvällarna.
– De åker skateboard. Det gör inget, bara de inte far in i glasdörrarna och skadar sig. Men jag tror inte att arkitekten hade väntat sig att han byggde en skateboardramp vid ingången.

Mindre lokaler
Christer Johansson förklarar att länsstyrelsens personal sedan i höstas förberett sig inför att lämna Ronnebygatan där myndigheten huserat sedan fastigheten byggdes 1953.
– Det packas och slängs. Vi ska ju flytta in i mindre lokaler än dem vi haft tidigare. Hela tiden hittar man gamla saker som väcker minnen. Jag hittade bland annat ett gammal PM från 1975 och ännu äldre handlingar från den tiden då Blekinge drabbades av mul- och klövsjukan. Men så mycket tid till fördjupning och återblickar finns inte. Det är så mycket som måste göras.

Tänka på parfymen
På fredag ska datorerna flyttas och på måndag slår nya länsstyrelsen upp dörrarna. Då ska den nya växeln också fungera.
Under hösten har många handlingar skannats in för att lagras digitalt. Allt för att minska behovet av utrymme. Nu får personalen också lära sig att arbeta i ett modernt kontorslandskap. En stor förändring för många, eftersom nästan alla haft eget rum tidigare.
– Vi har diskuterat hur man beter sig när man ska arbeta i öppna kontorslandskap, säger länsråd Ingrid Lovén, som håller på att inspektera sin framtida arbetsplats.
– Det är viktigt att tänka på att inte prata för högt i telefon och att inte bära för stark parfym till exempel.

Mindre centralt
Inger Permlid, sekreterare hos landshövdingen, är också med. Både hon och landshövdingen ska sitta i kontorslandskapet.
– Det är lika för alla. Däremot finns det gott om samtalsrum och mötesrum.
Tillgängligheten för allmänheten minskar i och med att man nu hamnar på ett mindre centralt läge, men Christer Johansson säger att det numera är sällan allmänheten behöver besöka länsstyrelsen.
Den som tycker om modern arkitektur, ljus, stora fönster och havsutsikt får sitt lystmäte i Skeppsbron.
Men när vi avslutat rundturen visar Christer Johansson en inslagen kristallkrona som väntar på att hängas upp alldeles innanför entrén.
– Allt är inte splitternytt. Den här kristallkronan hängde på länsstyrelsen för många år sedan och har nu restaurerats.