Kritik mot Kustbevakningen

Blekinge Artikeln publicerades

Sjöräddningen ville ha stöd från Kustbevakningen när en förvirrad seglare, på drift sedan två dygn, inte ville släppa ombord hjälpen.
Men Kustbevakningen dök inte upp.
– Det är ett lagbrott! säger en rasande källa inom sjöräddningen till Sydöstran.

Men Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl vid Kustbevakning Sydväst i Göteborg, försvarar agerandet.
– Det finns inga resurser att svara varje gång sjöräddningen vill ha vår assistans. Vi kommer när vi kan. I det här fallet fanns det inga sådana möjligheter.
Det var vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen som sjöräddningen fick larm om att en båt låg och snurrade planlöst i Hanöbukten. Så hade den gjort i två dygn och en anhörig hade snappat upp situationen via sin AIS, ett verktyg som gör att man kan lokalisera fartyg i realtid via datorn.
– Kustbevakningen hade ett av sina plan uppe i området och bekräftade att båten såg övergiven ut, säger Henrik Ljungquist, uppsyningsman vid Sjöräddningsenheten på Hasslö.
När sjöräddningen kom till platsen fann man en man ombord som uppträdde förvirrat. Han berättade att hans hustru gått av båten på Bornholm.
För sjöräddningen var det tydligt att han inte borde fortsätta sin färd och behövde hjälp. Men mannen ville inte släppa ombord någon. Sjöräddningen har inte befogenhet att ingripa mot båtägarens vilja.
– När Kustbevakningen inte dök upp fick sjöräddningen åka till Torhamn och där hämta upp två poliser. När vi kom tillbaka till den drivande båten var den på väg till Polen, säger Henrik Ljungquist.
Under fredagen låg båten förtöjd i Torhamn och fallet utreds nu av polisen.
Men inom sjöräddningen finns kritik mot Kustbevakningen. En man som vill vara anonym säger till Sydöstran att han inte är ensam om denna uppfattning.
– Kustbevakningen har en skyldighet att hjälpa till när det står liv på spel. Här har man investerat miljarder i nya båtar och så kan de inte gå ut!
Henrik Ljungquist vill inte uttrycka sig lika hårt.
– Men jag kan säga så mycket som att vi saknade Kustbevakningen i torsdags.