Lager tas i bruk – "Väldigt allvarligt"

Nättraby Artikeln publicerades
Under veckan har landstinget flyttat in saker i lagret i Nättraby. 2 bilder
Foto:Mattias Mattisson
Under veckan har landstinget flyttat in saker i lagret i Nättraby.

Landstinget Blekinge har valt att flytta in i det nya lagret i Nättraby – mitt under pågående rättsprocess.

Initiativet möter nu skarp kritik.

– Om uppgifterna stämmer är det väldigt allvarligt att landstinget använder lokalen när det finns en dom som visar att hyresavtalet inte gäller. Man föregriper en pågående rättprocess, säger Per Nordensson (KD), politisk sekreterare för Kristdemokraterna i Karlskrona, som ligger bakom polisanmälan om tjänstefel mot två landstingsanställda i frågan.

Landstingets flytt av lagret till nya lokaler i Nättraby stoppades i början av maj.

Förvaltningsrätten valde då att ogiltigförklara det nya hyresavtalet. Acrinova, som har byggt det nya lagret, har överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen och väntar besked därifrån.

Denna vecka har landstinget valt att förvara material i lagret i Nättraby – trots att det finns en dom om att hyresavtalet är ogiltigförklarat.

– Vi har rätt att använda lokalerna tills vi vet utfallet i domstolen. Vi har i dag en akut situation på lagret och måste använda de nya lokalerna för att avlasta verksamheten, säger Per Johansson, chef för landstingsservice.

Men det finns en dom som visar att hyresavtalet ogiltigt?

– Domen är överklagad och innan vi vet utfallet gäller avtalet. Vi betalar hyra för lokalen och det är bättre att vi använder den än att vi hyr ännu en lokal, säger Per Johansson.

Om domen står fast kan ni kräva hyran tillbaka från Acrinova. Blir det då inte problem om ni använder den nu?

– Nej, det blir en förhandling då, mellan oss och Acrinova, säger Per Johansson.

Lagerlokalen i Nättraby har hittills kostat landstinget Blekinge över 1,2 miljoner kronor – utan att man har flyttat hela sin verksamhet till lokalen.

Sydöstran har under dagen sökt flera landstingspolitiker som inte vill uttala sig i frågan.

Men enligt uppgift var det flera politiker som hade synpunkter på beslutet att använda lagerlokalen under allianspartiernas interna möte under tisdagen.