Landstinget vill övervaka förlossningens entré

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Mattias Mattisson

Landstinget vill kameraövervaka entrén till förlossningen. – Det har en avskräckande effekt, säger Stefan Österström, säkerhetschef.

Det har blivit allt vanligare med stölder av utrustning på sjukhus. Och entrén till förlossningen i Karlskrona ligger dumt till på så sätt att det är tre våningar upp till själva avdelningen. Det är omöjligt för personalen att hålla koll på vilka som har ärende till förlossningen – och som ska släppas in med fjärrmanövreringen.

"Utöver de som kommer i anslutning till födelse så är det bland annat anhöriga som anländer, partner som anländer eller varit ute och ska in igen", skriver landstinget i ansökan om att kameraövervaka entrén.

Men det handlar också om att förebygga hot och våld på förlossningen, enligt landstingets säkerhetschef Stefan Österström.

– Vi har inte samma problematik som i storstäderna, men vi jobbar aktivt med förbättrad säkerhet och med att skaffa oss ett bättre underlag till polisen i det fall det behövs, säger Stefan Österström.

För det förekommer allt oftare olikheter mellan förväntningar och tillgänglighet. Något som kan leda till hotbilder och höjda röster.