”Linnea mår helt fantastiskt”

KARLSKRONA/MEXIKO Artikeln publicerades
Linnea Nordström tillsammans med mamma Giedre och storebror Kristian i Monterrey i Mexiko. Cancerbehandlingen fortsätter, men nu kan Linnea åka hem till Blekinge tillfälligt.
Foto:Privat
Linnea Nordström tillsammans med mamma Giedre och storebror Kristian i Monterrey i Mexiko. Cancerbehandlingen fortsätter, men nu kan Linnea åka hem till Blekinge tillfälligt.

Fem månader med behandlingar i Mexiko har gett oväntat gott resultat för cancersjuka Linnea Nordström.

Om några veckor kommer hon hem till Lyckeby igen för att börja skolan.

– Det vågade vi inte tro skulle hända, säger pappa Kristoffer till Sydöstran.

Sydöstran har tidigare skrivit om sexåriga Linnea Nordströms kamp mot en aggressiv cancertumör i huvudet.

I februari i år ramlade det, på bara ett par dygn, in hela två miljoner kronor från välvilliga givare från hela världen.

I maj kunde därför familjen Nordström bege sig till Monterrey i Mexiko där Linnea nu har genomgått åtta behandlingar var tredje vecka. Och de har varit väldigt framgångsrika då tumören har krympt efter varje gång.

– Linnea mår helt fantastiskt. Skulle jag använda något annat ord skulle jag ljuga. Hon springer, hoppar och dansar och tar för sig igen. Vi märker att vi har fått vår gamla dotter tillbaka, säger hennes pappa Kristoffer Nordström till Sydöstran över telefon från Mexiko.

Även om tumören inte har försvunnit helt ännu kommer familjen att åka hem till Blekinge igen om några veckor.

– Linneas storebror Kristian har gått i hemskola och det har fungerat jättebra, men nu känner vi att vi måste tillbaka för att få lite normalitet igen.

Linnea själv kommer också att börja skolan då, i förskoleklass.

– Det trodde vi inte skulle hända. Vi hade ens trott att vi skulle få fira hennes sexårsdag i augusti, men det gjorde vi. Tidigare har vi slitits mellan hopp och förtvivlan. Levt dag för dag, timme för timme. Men nu har tankar börjat smyga sig in om att vara hemma, skolan och gympapåsar.

Kristoffer Nordström säger att Linnea just nu är jätteivrig inför att börja skolan.

– De har skickat skolmaterial och ett skolfoto med namn på alla hennes klasskamrater. Hon förbereder sig nu och har blivit jätteduktig på huvudräkning. Varje dag tar hon fram en mattebok som hon fått och räknar i den.

I slutet av november åker mamma Giedre tillbaka med Linnea till Monterrey i Mexiko för att stanna där i tre veckor för att hinna med två behandlingar. Julen kommer hela familjen att fira tillsammans hemma i Karlskrona.

– Det ska bli fantastiskt, säger Kristoffer Nordström.

Men de är fortfarande i behov av pengar för att kunna fortsätta den lyckosamma cancerbehandlingen. En behandling med sjukhusvistelse och resor kostar runt 160 000 svenska kronor. Som det ser ut nu har de medel till och med januari nästa år.

– Vi hade ställt in oss på att vi skulle behöva kämpa med det här i flera år, men nu känns det betydligt mer optimistiskt. Däremot vet vi inte hur länge vi måste fortsätta och det hade varit fruktansvärt om vi inte skulle ha pengar för att betala för det.

Kristoffer Nordström säger att de är otroligt tacksamma över att så många har hjälpt till, hittills fler än 11 000 personer runtom i hela världen.

Fotnot: Du kan skänka pengar här. Familjen har även ett swishnummer, 0723-580953.