M-ledaren Ulf Kristerssons smekmånad

Blekinge Artikeln publicerades

Ulf Kristersson har inte varit moderatledare i många veckor. Det tycks ha vänt uppåt för Moderaterna i opinionsmätningarna. Dock säger det mycket litet hur det kommer att gå i nästa val.

Mest är det gamla väljare som kommer tillbaka till partiet. De valde att lämna M för bland annat SD och C.

Om det är nyhetens behag eller något mer varaktigt över de moderata opinionsförändringarna återstår att se.

Trots allt har den nye M-ledaren ännu inte varit särskilt granskad, fortfarande har han smekmånad och någon tydlighet i fråga om hans partis relation med det högerextrema partiet har det inte varit.

Moderaterna är glada. Partiet har under hela mandatperioden steg för steg sjunkit i mätningarna, efter att gjort ett valresultat där man tappade stort jämfört med valet innan.

Lättare att hålla sig för skratt har man säkert i Alliansens tre andra partier. Liberalerna och Kristdemokraterna sladdar. Värst är det nog för Jan Björklunds parti. KD är vana vid denna dödsdans på fyraprocentsgränsen medan L i helgen väljer om Björklund som partiledare.

Centern har tappat stort under hösten och tuppkammarna slokar.

Hade SD varit ett parti bland andra hade det ras i opinionen som drabbat dem varit en stor nyhet.

Det är emellertid jämnt mellan blocken. Mycket tyder på att det block som klarar alla sina partier kvar i riksdagen blir störst. På den rödgröna sidan är det MP som har störst bekymmer.

Om ett par veckor kommer SCB:s stora partisympatimätning. Man kan förmoda att partierna darrar i knäna inför vad den ska visa. Den sätter avtryck i den politiska debatten på ett helt annat sätt än andra mätningar.

Ska den bekräfta M:s uppgång, L:s utsatthet, Socialdemokraternas stiltje, Centerns tappade stöd, SD:s ras, MP:s problem, V:s hyggliga läge och KD:s balansgång på fyraprocentsgränsen?