Manhammar ska knäcka SD-koden med nytt nätverk

Blekinge Artikeln publicerades
Magnus Manhammar (S) från Karlskrona är en av initiativtagarna till ett nytt nätverk i arbetet mot rasism och intolerans.
Foto:Mattias Mattisson
Magnus Manhammar (S) från Karlskrona är en av initiativtagarna till ett nytt nätverk i arbetet mot rasism och intolerans.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) har tagit initiativet till ett nytt nätverk för att motverka rasism och intolerans. Första träffen sker i Almedalen under nästa vecka.

Syftet med det nystartade "Nätverket för progressiv samhällsutveckling" är att sprida kunskap om hur man bäst arbetar mot rasistisk politik och intoleranta värderingar.

– Det är ett initiativ för att samla de som vill motverka den ökade intoleransen i samhället i dag. Det finns många goda exempel på hur man kan vända utvecklingen av auktoritära politiska krafter. Nätverket kan bli ett forum för att mötas och samordna oss, säger initiativtagaren och riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) från Karlskrona.

Nätverkets första insats riktar sig mot Sverigedemokraterna och hur man ska kunna nå deras väljare. Målet är bland annat att minska SD:s stöd inför valet 2018.

– I grund och botten är det de som röstar på Sverigedemokraterna som vi måste nå. Värderingar och åsikter varken uppstår eller försvinner med ett parti. Det viktigaste är att ta diskussionen med SD:s väljare och hur de ser på saker och ting.

Nätverket kommer under Almedalsveckan, som inleds i morgon, att arrangera seminariet "Så ska vi knäcka SD-koden i valet 2018".

– Det är viktigt att mobilisera och bjuda motstånd när både sverigedemokrater och nazister tar ett större utrymme i Almedalen. Då är det avgörande att demokratiska krafter och rörelser sluter upp och samordnar sig. Vi kan inte lämna walk over, säger Magnus Manhammar.

Han är noga med att betona att det inte finns någon quick-fix som kan presenteras på ett seminarium som är en timme.

– Det handlar inte minst om att genomföra ett gediget folkrörelsearbete ute i hela landet, men också om ett batteri av insatser i skolan och på arbetsplatserna. I långa loppet måste vi skapa tilltro i vissa kommundelar och bostadsområden och på så vis minska missnöjet som föder de här krafterna.