"Moma" Merzi friades från våldsanklagelserna Luddigt utpekande och nödvärn ansåg rätten

Blekinge Artikeln publicerades

Ungdomsledaren Mohammed "Moma" Merzi, 22, friades i går från samtliga misshandelsanklagelser efter den ödesdigra aprilkvällen på och utanför Club Mingel i Karlshamn i fjol, då sammanlagt fem personer misshandlades; en av dem svårt.

I det ena fallet menar Blekinge tingsrätt att ingen med bestämdhet kunnat peka ut just "Moma" Merzi för de slag och sparkar som utdelades mot tre unga män under ett tumult utanför nattklubben – och i det andra, där två unga kvinnor var inblandade, menar rätten att han handlade i nödvärn.
Däremot döms den populäre ungdomsledaren för att medvetet ha krossat en av kvinnornas mobiltelefon mot dansgolvet; detta sedan de hon filmat honom i en privat situation, och vägrat radera filmen.
Han döms till 30 dagsböter och till att ersätta kvinnan med 1 000 kronor.
Mohammed "Moma" Merzi, som tidigare trätt fram i Sydöstran och berättat om den ödesdigra kvällen, med stor ånger eftersom han arbetar med att hålla ungdomar i Karlshamn borta från droger och våld, var den aktuella kvällen på nattklubben med vänner. Det uppstod tjafs med några unga män från Norrköping, det utdelades någon örfil – och bråket fortsatte sedan utanför, då en av de unga östgötarna slogs medvetslös och fick hämtas med ambulans.
"Moma" Merzi pekades ut som en av dem som slagit och sparkat på de unga männen, men vid rättegången uppstod plötsligt osäkerhet.
"Moma" Merzi själv tillstod bara ett enda slag, i nödvärn.
Däremot fann rätten det styrkt att han verkligen slagit mot de båda unga kvinnorna, i samband med bråket om filmningen och mobiltelefonen – men detta först sedan de slagit på honom. "Det våld han därvid brukat kan inte anses uppenbart oförsvarligt", skriver rätten.
I samband med friandet i går ogillas också skadeståndsanspråk på sammanlagt 25 000 kronor.