Närhet till fritidshuset är viktigt - Blekinge klättrar

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Franz Feldmanis

Gotland har knipit förstaplatsen av Stockholm när det handlar vad svenskarna vill ha fritidshus. Blekinge är fortfarande populärt och man vill ha nära till sitt fritidshus.

Det visar en undersökning som SBAB har gjort för tredje året i rad. Sedan starten av mätningen har ett fritidshus i Stockholms skärgård legat i topp. Men inte längre. I år kniper fritidshuset på Gotland åt sig förstaplatsen.

- Att just Gotland hamnar i topp och har petat ned Stockholms skärgård är inte förvånande. Få kan realisera drömmen om ett fritidshus i Stockholms skärgård på grund av de höga priserna, fler kan göra det på Gotland på grund av prisläget. Jag tycker det är intressant att titta längre ned i listan, fritidshusen i Blekinge skärgård har klättrat från en tionde plats till en sjundeplats i rankingen, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB.

41 procent vill äga sitt fritidshus, 34 procent vill helst hyra. Övriga (25 procent) är inte intresserade av fritidshus alls.

På frågan om hur långt man kan tänka sig att resa till sitt fritidshus (med bil enkel väg) svarar närmare hälften max 3 timmar.

- Många prioriterar att ha nära till sitt fritidshus, vilket är sunt, då nyttjas det sannolikt oftare. Sen finns det förstås undantag, som exempelvis att ha fritidshus på Gotland, då blir den längre restiden inte bara accepterad utan även en förutsättning, säger Claudia Wörmann.