Tung snösmocka skakade om

Blekinge Artikeln publicerades
11 bilder
Foto:Mattias Mattisson

Numera brukar de populärt kallas snösmockor, och i går eftermiddags slog årets första till mot länet, och det dessutom med besked.

Länge såg det ut som om Karlskrona skulle undkomma med visserligen hårda vindar och blotta förskräckelsen – men vid 15-tiden kom till sist så ändå en riktig snyting av tung blötsnö, och dessutom med vindbyar som ställde till det rejält, framför allt i trafiken.

Efter några första larm om nedfallna träd över vägar och gator i bland annat Torskors och på Galgamarken, och ett plåttak som hotades på Ekholmen, ställde också nedblåsta delar av ett träd till det för en bilist vid Bjärby backe, på E-22:an utanför Nättraby.

En bilist körde på, och över, en kraftig trädgren på vägbanan, bilen fick fronten intryckt – och föraren själv fick föras i ambulans till Blekingesjukhuset med nacksmärtor.

Strax därpå tryckte den hårda sidvinden en dubbeldäckarbuss av vägen mellan Vallby och Jämjö. Bussen blev stående med 45 graders vinkel mot en dikesslänt, men dessbättre skadades varken passagerare eller förare.

Uppgifterna om hur många som befann sig ombord varierar mellan ett halvdussin och tjugo.

En stund senare inträffade också en singelolycka en bit västerut, på Torstävavägen. Dessbättre skadades ingen heller vid den.

Under eftermiddagen inträffade också flera strömavbrott, när den tunga blötsnön blev för mycket för luftledningarna, men de flesta drabbade uppgavs senare under onsdagskvällen ha återfått strömmen.

Färjeavgångarna från länet, och även ankomsterna nu på morgonen, försenades också av snöovädret, och även tågtrafiken fick sig en törn såväl väster- som norrut. I de flesta fallen ersattes de inställda tågen med bussar, men restiden blev avsevärt längre för många.

I dag har nederbörden övergått i regn, med chans också för uppsprickande molntäcke och till och med en solglimt mitt på dagen. Men det fortsätter blåsa; omkring 10 meter i sekunden, och uppemot 17 i byarna.

Temperaturen kommer att pendla mellan 2 och 4 grader, plus.