Sportprofilens offer berättar: "Jag började varje morgon med att spy"

Blekinge Artikeln publicerades
"Sportprofilen" följer med intresse pojkarnas vittnesmål. 4 bilder
Foto:Ingela Landström
"Sportprofilen" följer med intresse pojkarnas vittnesmål.

– Det var som att se en skräckfilm. Jag kunde knappt fatta att det var jag själv som satt där, helt utlämnad. Jag ser hur jag skakar i hela kroppen, hur fruktansvärt rädd jag är. Det kan ju knappast heller han ha undgått se.

I dag fortsatte rättgången mot den övergreppsutpekade sportprofilen i Blekinge; nu med att de båda första av hans sammanlagt tolv offer hördes om sina möten och "övningar" med den numera 41-årige blekingen.

– Tiden närmast efter mitt sista möte med honom började jag varje morgon med att spy. Jag mådde så fruktansvärt dåligt, berättade den förste av dem, en numera 25-årig man i ett grannlän.

– Det var så sjukt, så bisarrt, så absurt alltsammans. Men det smög liksom på en, så man kom sig aldrig för att protestera. Man tänkte att det måste väl ändå ligga någonting i de där metoderna; han hade ju blivit så stor i sporten. Han kunde ju vara skillnaden mellan framgång och fiasko, förklarade 25-åringen för rätten.

Själv blev han kontaktad av 41-åringen när han bara var 14 år. – Han sade att han gillade min stil och min utstrålning, och var beredd att satsa på mig. Jag blev förstås smickrad.

Det hann bli sju möten mellan honom och sportprofilen. De allra första övningarna har preskriberats. Efter den sista mådde 25-åringen så dåligt att han hotade med en polisanmälan om sportprofilen inte genast förstörde filmerna från "övningarna".

– Då misstänkte jag att han var pedofil, och att han skulle sprida filmerna i sina kretsar, eller via sociala medier. Det skulle rasera mina försök att få rätsida på mitt liv igen.

25-åringen har fortfarande men efter vad han kallar "de bisarra övergreppen", och måste ta flera mediciner för bland annat ångest och sömnsvårigheter.

– Han var manipulativ, duktig på att prata. Och han lockade med sponsorer och reklamuppdrag, och med rabatter och belöningar. Och med möten med de stora i sporten.

Den då unge målsägaren vågade inte berätta för någon om övningarna och sina misstankar. – Min mamma skulle gå sönder. Men vid den sista övningen tänkte jag att "överlever jag det här kommer jag aldrig mer hit".

Och så blev det också.

Medan 25-åringen berättar för rätten söker 41-åringen gång på gång hans blick, utan att lyckas. Mellan försöken antecknar han intensivt på ett papper framför sig.

– Jag har varit med om mycket som gjort ont i livet, men det här är det värsta, summerar 25-åringen till sist övningarna, som Sydöstran berättat ingående om tidigare.

Han berättar också om att han fick vidden av sportprofilens metoder klar för sig först när gripandet av denne blev stora nyheter i en Facebookgrupp han tillhör. – För att klargöra att det inte bara handlade om enstaka tillfällen i nutid kände jag att jag bara måste berätta att han var i gång också förr, på samma sätt, och att vi sannolikt är många som råkat ut för honom.

Tre år efter den sista övningen kontaktades han av sportprofilen, som då ville erbjuda honom ett jobb.

– Jag tackade omgående nej.

Nu fortsätter målsägarförhören med de elva andra offren under sammanlagt sex förhandlingsdagar, och Sydöstran återkommer när den 41-årige sportprofilen själv ska berätta om sina metoder, och tankarna bakom dem. Han nekar bestämt till brott, och hävdar att allt skett på frivillighetens väg.

Här är vår liverapportering, Björn Mogreen var på plats i tingsrätten:

9:25

Då är vi för första gången på plats i ”stora salen”, och på plats här, förutom den övergreppsutpekade, 41-årige sportprofilen, är också den förste av hans sammanlagt tolv talanger i målet som nu ska höras om sina möten och övningar. Han bistås av sitt målsägarbiträde Björn Attnarsson.

Övriga pojkar kommer först då de ska höras individuellt, de närmaste fem förhandlingsdagarna.

Efter lite formalia ska förhöret inledas.

9:40

Första offret är 25 år, hemmahörande i Småland. Träffade sportprofilen via andra talanger i sporten, som 14-åring. 41-åringen ledde då ett sponsrat team, men tog kontakt och sade att han fångats av hans utstrålning och talang, och ville ha hans kontaktuppgifter.

Träffade honom tillammans med en annan kamrat som sedermera fick drogproblem. Även kamraten k a n ha utsatts för övningarna, misstänker 25-åringen. Kamraten avled senare av en överdos.

10:00

Sportprofilen beskrivs av 25-åringen som inledningsvis lugn och sansad, trevlig. Visade inte mycket känslor. Behärskad. Coachade det största och bästa teamet inom sporten just då. Hade täta kontakter.

Men efterhand började han ställa krav; som att målsägaren måste klä sig på ett visst sätt, och inte heller ha flickvän. Det skulle störa hans koncentration. Kände sig smickrad över uppmärksamheten. Och trodde också det fanns någon tanke bakom alla idéer, sportprofilen var ju trots allt ett aktat namn.

Målsägaren fick senare också spridda film- och reklamuppdrag,

Träffade 41-åringen vid sju tillfällen, för bland annat fotografering och planering.

Men vid första mötet helt på tu man hand började han berätta om sina övningar, som han påstod vara mycket viktiga om man ville komma någonstans. Han var duktig på att prata. Även om det kändes konstigt, kändes det också som om han visste vad han pratade om. Det handlade om lydnads- och tillitsövningar.

– Inte visste jag att de skulle bli s å sjuka...

10:10

– Fick klä på mig speciella kalsonger, och strumpor som måste sitta på ett särskilt sätt. Fick göra om flera gånger. Hans irritation växte. Det skulle vara precis som han ville ha det. Hela tiden pratade han också om tillit, och komma nära varandra. Fick också massera hans fötter, och han masserade mina. Och så fick jag gå runt på en matta, med små, exakta steg. Och så fick jag frågor som ”Är du en lydig pojke?” etcetera, som jag fick upprepa svaret på gång på gång.

– Det kändes väldigt konstigt.

– Jag ville vara till lags, ville inte att han skulle bli irriterad på mig, var rädd för att bränna mina chanser.

– Har inte berättat om övningarna för någon, på tio år. Det var först när polisen ringde som jag började prata.

10:20

– Vi hade MSN-kontakt nästan dagligen. Han ville diskutera övningar, och lockade också med rabatter och olika belöningar. Han skulle också fixa så jag fick träffa stora stjärnor i sporten. Han uppgav att han var nöjd med mig, att jag hade skött mig bra på våra övningar, att sånt lönade sig.

25-åringen blev mer och mer skeptisk till sportprofilens metodik, men trodde att han ”missat något”, att det trots allt fanns något värde i övningarna.

Under förhöret sitter 41-åringen och följer med i de utskrivna polisförhören, samtidigt som han gör ständiga anteckningar. Han söker med jämna mellanrum 25-åringens blick, men får den inte.

25-åringen berättar ingående om en övning som väckte hans misstankar om att det fanns en sexuell avsikt bakom 41-åringens övningar. Inleddes med ansiktsmassage, men sedan började 41-åringen försöka ta bort noppar från hans långkalsonger, på innanlåret. ”Vad gör han?”

– Men han märkte nog min reaktion, och avbröt.

Sedan blev han bunden och tejpad.

10:30

Bunden och tejpad fick han sedan ett rör intryckt i munnen.

– Tyckte det var märkligt, och konstigt, och blev rädd. Förstod inte, men allt bara rullade på, och fortfarande ville jag inte göra honom missnöjd och besviken. Det handlade ju om lydnad. Och det fanns något slags outtalat hot om bestraffning.

– Berättade inte när jag kom hem. Kände så stor skam. Och min mamma, som är väldigt beskyddande, skulle ha gått sönder…

– Kände mig utnyttjad. Det var så bisarrt.

Hade fått starköl före övningen.

– Han måste ha sett på mig att jag inte mådde bra, men jag kunde inte prata om det. Och han hade ju filmat mig, jag var rädd att han skulle lägga ut det på sociala medier, och förstöra mitt liv.

– Hade han gjort det hade jag absolutisten levt i dag.

– Jag kände mig maktlös. Visste inte hur jag skulle ta mig ur det - måste avbryta, men hur?

11:05

Efter en paus fortsätter nu målsägarförhöret med det 25-åriga offret, och nu har man kommit till de övningar som inte hunnit preskriberas.

Gick till som tidigare; fick ta på sig speciella kläder, men fick sedan först dammsuga 41-åringens lägenhet, med silvertejp över munnen. Sedan fastbunden vid en stol, ögonbindel, huva över ansiktet, klämmor över bröstvårtor…

– När jag såg filmen nu i förra veckan var det som att se en skräckfilm, kunde inte fatta att det var jag som satt där. Det var ju jävligt bisarrt.

– Han sa att han filmade allt för att kunna kolla i efterhand att jag gjort exakt rätt.

– Jag köpte det då, men då hade han brutit ned mig psykiskt. Nu inser jag hur absurt det var.

11:15

25-åringen har förträngt delar av innehållen i övningarna, berättar han.

– Vet inte vad han gjorde när han satt ögonbindel på mig, och jag ingenting såg.

– Fick panik när han tryckte ned röret. Ser på filmen att jag sitter och skakar. Hade svårt att andas. Fick ångest, men vågade inte protestera, var rädd att det bara skulle bli värre.

– Jag tänkte att ”jag spelar med nu, och så kommer jag aldrig mer hit”.

11:25

– Jag var så rädd, ville bara göra det han ville så att jag skulle komma därifrån. Hade panikångest, tänkte att han kanske skulle göra mig illa, och våldta mig, om jag inte spelade med.

– Hela tiden får jag nicka när han frågar mig om jag är en lydig pojke.

- Jag kan inte prata.

Eftersom övningarna hela tiden eskalerat började han bli rädd för vad som skulle hända nästa gång, om det blev en nästa gång.

– Vet inte varför han spände på mig klämmor, över brösten och överarmarna. Måste antingen vara för att visa sin makt, eller ha något sexuellt skäl.

– Jag har varit med om mycket som gjort ont, men det här var det värsta,

– Det här var jätteabsurt, men det liksom smög sig på under ett par års tid, och blev värre och värre. Hade han berättat vad den sista övningen gick ut på första gången vi möttes hade jag sagt Aldrig i livet!

– Han utlovade massor av belöningar, men det var inte det som jag var intresserad av, egentligen. Det var mer uppmärksamheten, och bekräftelsen.

11.39:

– Jag var vid flera tillfällen rädd att han skulle strypa min syretillförelse, genom röret. Jag känner att det är kaos i mitt huvud. Ville bara komma därifrån, vid liv, var rädd för att dö.

– Jag ifrågasatte metoderna till en början, men han hade alltid svar på tal.

– Jag berättade aldrig för någon, av skam. Men 41-åringen hade också nogsamt sagt åt mig att aldrig berätta för någon, ”allting stannar mellan oss”, för då skulle allting brytas.

– Jag hotade till slut med polisanmälan, om han inte raderade filmerna. Men då hade jag kommit till ett stadie då jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag började varje morgon med att spy.

– Då var han väldigt kall. Lovade göra så, men så blev det ju aldrig.

– Vi bröt kontakten. Tre år senare hörde han av sig, och erbjöd mig jobb, men då sa jag genast nej tack.

11.54:

25-åringen berättar för rätten att allt han säger på filmerna säger han av press och tvång, det är ingenting han alls menar, det gör fruktansvärt ont och han har svår ångest. Men han är rädd att allting ska bli värre om han är ”negativ”.

41-åringen berättar aldrig någonting om vitsen av de olika detaljerna i övningarna.

Nu hörs han av sitt målsägarbiträde Björn Attnarsson

– Jag lider än i dag av ångest och tvångstankar, jag hade inga psykiska problem innan mötet med sportprofilen.

– Jag lever med konsekvenserna varenda dag. Tvingas ta flera mediciner.

Den första tiden hade han betydande sömnsvårigheter, ångest, tvångstankar.

25-åringen är med i en Facebookgrupp kring sporten, läste där om de misstänkta övergreppen, och tog då kontakt med åklagaren.

– Jag kände att jag måste berätta att det här har pågått under många år, inte bara de senaste.

– Jag var mycket nervös inför rättegången. Och kvällstidningarna började ringa. Och på sociala medier har hundratusentals läsare kunnat läsa vad som hänt med mig. Känner mig uthängd.

12.11:

Försvararen Nils Fagrenius ställer frågor:

– Jag

---

Bakgrund:

– Jag känner stor skuld. Hade jag bara vågat berätta då vad jag tvingats vara med om hade jag kanske kunnat rädda alla de här killarna...

Det säger nu den elitidrottare som genomled sin första "smärt- och förtroendeövning" med den 41-årige sportprofilen redan för nitton år sedan, då han själv bara var 12 år. Något halvdussin övningar hann det bli innan han, genom en flyttning, kunde bryta kontakten med sin kontrollerande mentor.

– Jag förstod ju tidigt att något var galet, sjukt, och jag har också tvingats jobba hårt för att förtränga den här tiden; den var brutalt obehaglig, uppger han.

I dag fortsätter rättegången mot sportprofilen, och de närmaste sex förhandlingsdagarna ska nu tolv av hans senare adepter höras ingående om sina möten och övningar hos honom.

Ovan nämnde elitidrottares övningar har hunnit preskriberas.

– Han kallade dem förtroendeövningar, lydnadsövningar, smärtövningar, själsrening...och de var hemska! Men jag vågade inte säga nej; då skulle jag kastas ut i kylan, och kunde sluta drömma om en framtid som proffs. Och jag skulle även förstöra för de andra i teamet, säger en av de unga adepterna i polisförhören.

Alla trodde de att just de var utvalda, och ensamma om 41-åringens tilltro och gunst. Och de fick dyrt och heligt lova att ingenting säga till någon om övningarna. För då riskerade de allt.

En vanlig övning gick ut på att de fick klä sig i kalsonger, knästrumpor, pannband och diskhandskar och fick göra piruetter på en matta. Till och med deras frisyr måste vara på ett visst sätt. Därefter, ett par av dem fick krypa omkring på alla fyra på golvet först, som hundar, bakbands de med rep eller kraftig tejp, fick ett rör intryckt i munnen, munnen i övrigt övertejpad, en mössa dragen över huvudet – och till sist en plastpåse trädd över huvudet. Några fick också metallklämmor satta över bröstvårtor eller överarmar.

Och de fick gärna låta, gråta och visa att de hade ont...

I övningen ingick också att repetera att de ändå tyckte om behandlingen, att de förtjänade den, och att de skulle belönas om de genomförde den väl, och bestraffas om de misskötte sig. "Jag är en olydig pojke".

De fick också säga att 41-åringen var deras chef, pappa och gud, och att de var hans ägodel.

Efteråt fick de bygga lego med honom...

Flera av pojkarna pratar i förhören om stark olust och oerhörda smärtor, men att de inte vågade säga ifrån, för då skulle det ju bli ännu värre. Gjorde de däremot som de instruerades kunde de inte bara räkna med sponsorer, utrustning och reklamuppdrag, utan också belöningar i form av pengar, tv-spel, resor och annat.

Och övningarna skulle ju dessutom tänja gränser, och stärka psyken...

Pojkarna pratar också om posttraumatisk stress, sömnsvårigheter, mardrömmar, kris i skolarbetet, panik- och dödsångest, svårigheter med närhet, skändning, förnedring, äckel, skam.

– Jag har inte skrattat på flera år, konstaterar en.

Flera av dem tror också att de kan ha drogats. Och att de så småningom misstänkt att övningarna ändå måste haft någon sexuell innebörd; att deras mentor och mentale coach i själva verket var en manipulativ psykopat och pedofil, och att han grundlurat och utnyttjat dem.

Några påpekar också att 41-åringen uppenbarligen inte filmat allt de fått utstå. Eller att det finns fler filmer på drift någonstans.

Det gör inte ångsten mindre.