Kustbevakningen tar sågning med ro

BLEKINGE Artikeln publicerades
Kustbevakningen kritiseras i en ny bok. Från myndighetens sida svarar man att mycket förändrats sedan boken skrevs och att uppgifterna i den inte är aktuella längre.
Foto:Johan Hultgren
Kustbevakningen kritiseras i en ny bok. Från myndighetens sida svarar man att mycket förändrats sedan boken skrevs och att uppgifterna i den inte är aktuella längre.

Ny ledning, ny organisation. – Kustbevakningen är i ett annat läge i dag än för några år sedan, säger kommunikatör Mattias Lindholm.

I juni i år publicerade frilansjournalisten André Persson sin mycket kritiska bok om Kustbevakningen, med huvudkontor i Karlskrona.

Han blev förvånad över det stora intresset för boken. På två veckor sålde första upplagan om tusen exemplar slut. Nu kommer en ny.

När Sydöstran söker Kustbevakningen för en kommentar om boken och det stora intresset för den, som ju ställer myndigheten i dålig dager, svarar kommunikatör Mattias Lindholm att tidigare uttalanden står fast.

– Det har inte tillkommit något nytt sedan dess. Det enda som egentligen kan sägas är att det som lyfts fram i boken bygger på gamla, ej längre aktuella, uppgifter. Kustbevakningen befinner sig i ett helt nytt läge i dag med en ny ledning och en ny organisation.

Författaren har efterlyst en öppen debatt om myndigheten. Första gången Sydöstran skrev om boken den 22 juni, i samband med utgivningen, svarade kommunikationsavdelningen med ett mejl:

”...antyder att medarbetarna inom myndigheten genom åren inte har utfört sitt uppdrag på ett bra sätt. Utifrån texten är det dock inte möjligt att bemöta eller kontrollera påståendena. Men, det som kan sägas är att Kustbevakningen idag är en myndighet med mycket kompetenta och engagerade medarbetare som såväl i vardag som vid särskilda händelser gör sitt yttersta för att lösa sitt uppdrag på bästa sätt.”

Mattias Lindholm:

– Det gäller fortfarande. I övrigt har myndigheten inga kommentarer. I vissa fall har Kustbevakningen valt att vända sig direkt till författaren och svarat på frågor.