Nytt, mer träffsäkert cancertest

Blekinge Artikeln publicerades
Kent Lewén ställer stora förhoppningar på det nya cancertestet.
Foto:Mattias Mattisson
Kent Lewén ställer stora förhoppningar på det nya cancertestet.

Forskare vid Karolinska institutet har utarbetat ett mycket mer träffsäkert test för prostatacancer än PSA-metoden.

- Jag räknar med att Landstinget Blekinge börjar använda den, säger Kent Lewen.

Han är ordförande i Victor, länets förening för prostatacancerdrabbade, och menar att de PSA-tester som använts de senaste 20 åren har brister.

– Man kan ha höga PSA-halter i blodet av andra skäl, som godartad prostataförstoring eller urinvägsinfektion. Det innebär att man gör biopsier, alltså tar vävnadsprover, helt i onödan i många fall.

– Och omvänt kan man ha så låga PSA-halter naturligt att man missar en cancer, säger Kent Lewén.

Det nya testet heter STHLM3 och forskningen har finansierats av Stockholms läns landsting. Det är ett blodprov där man analyserar halterna av sex proteiner och 232 genförändringar i arvsmassan.

Forskningsresultatet publicerades på måndagen i en internationell vetenskaplig tidskrift. Den publiceringen är en kvalitetsgaranti eftersom det innebär att resultatet har granskats av andra experter på området.

Under den tid som testet utvärderats har man testat 58 818 män mellan 50 och 69 med STHM3, samtidigt som man också tagit vanliga PSA-tester på dem.

Resultatet visar att man kunde undvika 1700 biopsier per år.

Och av de 200 agressiva tumörer som hittades bland de undersökta, skulle man ha missat 20-25 procent med den gamla metoden eftersom de männen hade naturligt låga PSA-värden.

Kent Lewén räknar om det till Blekingesiffor:

– I vårt län upptäcker man 150 prostatacancerfall om året. Men man gör 400 biopsier - det är mycket onödiga undersökningar som man skulle undvika med STHLM3-testet, säger han.

– Av de 150 cancerfallen är 25 för långt gångna att de är obotliga när de upptäcks. Det skulle kunna bli hälften så många med STHLM3- testet.

Stockholms läns landsting ska införa STHLM3-testet i vår. Sen borde det vara Blekinges tur, tycker Kent Lewén:

– Vår förhoppning är att man skulle kunna komma igång till halvårsskiftet 2016. Själva testet är dyrare, men vinsterna är ju så mycket större.