Omfattande byggplaner för Blekingesjukhuset

Karlskrona/Karlshamn Artikeln publicerades
Så här kommer femvåningshuset att se ut vid Blekingesjukhuset i Karlskrona. 2 bilder
Foto:Pressbild
Så här kommer femvåningshuset att se ut vid Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Ett nytt femvåningshus, ett extra våningsplan ovanpå huvudentrén och en ny ambulansstation i Karlshamn.

Nu händer det grejer inom sjukvården i Blekinge.

Nu börjar det hända saker när det gäller utvecklingen av Blekingesjukhusets verksamheter.

Först ut blir när spaden sätts i jorden i höst för en ny ambulansstation vid sjukhuset i Karlshamn som byggs på en yta som just nu är parkering – förutsatt att de politiska besluten går ända in i mål.

– Ambulansstationen är landstingets första byggprojekt med en uttalad ambition att nå nivå silver enligt konceptet Miljöbyggnad. Det handlar om allt från energianvändning till ljudmiljön inne i byggnaden, förklarar Peter Holmqvist som är avdelningschef för byggprojektavdelningen.

I augusti 2018 ska det nya våningsplanet ovanför huvudentrén vid Blekingesjukhuset i Karlskrona stå klart. Där ska sedan den ortopediska avdelningen få nya bättre lokaler för sin verksamhet. Man kommer även att fräscha till huvudentrén med ljusare färger och eventuellt också sätta solceller på taket.

Men den absolut största satsningen ekonomiskt blir det nya huset på fem våningar i grått tegel, byggnad 46, som byggs på sjukhusområdet i Karlskrona.

Byggstart för det projektet blir nu i höst och den väntas stå färdig i november 2019. Där kommer man att husera verksamheter som cytologi, mikrobiologi, patologi, bårhus, njurmedicin, bröstcentrum och utbildningslokaler för bland annat hjärt-lungräddning och förflyttningsteknik.

Ytan blir på knappt 12 000 kvadratmeter fördelat på de fem våningarna.

– Nu bryter vi den negativa spiralen att bara bygga om, nu bygger vi i stället nytt, säger Peter Holmqvist.

”Huvudentrén kommer att vara öppen under hela byggtiden. Däremot är utomhusentrén till Apotek Hjärtat stängd. Besökare hänvisas till huvudentrén och apotekets entré inomhus förbi centralkassan. Arbetena kommer också innebära trafikstörningar vid huvudentrén under hela byggperioden eftersom planen utanför huvudentrén är avstängd för all trafik”, skriver Landstinget Blekinge i ett pressmeddelande.