Oväntad lösning på arenafrågan

Blekinge Artikeln publicerades
På Verkö finns goda möjligheter att lägga till för en flytande arena, och gott om parkeringsplatser.
Foto:Mattias Mattisson
På Verkö finns goda möjligheter att lägga till för en flytande arena, och gott om parkeringsplatser.

Arenafrågan i Karlskrona verkar ha fått en oväntad lösning.

Med både ett hockeylag och ett handbollslag i högsta serien har Karlskrona kommun fått ovälkomna krav på sig för att bygga nya arenor, eller åtminstone bygga ut de gamla rejält, för att klara de stränga kraven från Ishockey- och Handbollsförbunden.

– Det är kämpigt att få till det eftersom vi ju samtidigt har en moralisk förpliktelse att bygga ett nytt kulturhus under mandatperioden, säger en ansvarig politiker.

Men det argument som väger tyngst inåt, enligt vad Sydöstran erfar, är att i ledande kretsar i kommunen vågar man inte riktigt tro på att vare sig KHK eller Hästö IF ska klara mer än en säsong i högsta serien.

– Åker de ut så står vi där med stora och dyra arenor som vi inte kommer att kunna fylla.

Därför har ett nytt alternativ dykt upp. Det är inte officiellt ännu, men vid en presskonferens idag kommer man att presentera en spännande och okonventionell lösning: En flytande arena.

Eftersom oljepriserna sjunkit kraftigt senaste året finns en överkapacitet inom offshore och de senaste dagarna har kommunledningen fört förhandlingar om att kunna förankra en flytande plattform från Norge ute på Verkö där man snabbt kan bygga upp både en ishall och en bollhall.

– Den stora fördelen är att när våra lag åker ut så kan vi erbjuda plattformen till de lag som tar sig upp. Genom Södertälje kanal kan man till och med bogsera in den i Mälaren till Västerås, säger vår sagesman på kommunen.

Från Sölvesborg rapporteras att även Mjällby AIF - som fått motsvarande krav på sig om de går upp i högsta serien - visat intresse för att ingå i en flytande lösning.

Kontakterna är högst preliminära i det avseendet än så länge. Men om det visar sig att matchtiderna inte sammanfaller skulle man eventuellt kunna bogsera arenan mellan Karlskrona och Hällevik nattetid mellan speldagarna.

Fakta

I högsta serie

Mjällby AIF har höga förhoppningar om att snabbt kunna återvända till fotbollens finrum.

KHK spelar i SHL nästa säsong.

HIF gick upp i högsta hanbollsdivisionen.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.