Patrik sa upp sig för sin passion

BLEKINGE Artikeln publicerades
Nu är det fokus på julbord för Patrik Trydefeldt. 3 bilder
Foto:Emma Dennisdotter
Nu är det fokus på julbord för Patrik Trydefeldt.

2017 blev förändringarnas år för Patrik Trydefeldt.

I dagens lucka tipsar mästerkocken om sitt bästa julbord.

För ett år sedan arbetade Patrik Trydefeldt, boendes i både Karlshamn och Karlskrona, som klubbchef på Trummenäs golfklubb. I dag lagar han mat under namnet Trydes mat efter att ha gjort sig ett varumärke som en av finalisterna i årets ”Sveriges Mästerkock” i TV4.

– Det har varit ett fullständigt omtumlande år. Mitt absolut största år av förändring någonsin, säger han.

Efter tävlingen sa han upp sig från sitt jobb för att kunna satsa mer på matlagningen. Även om han också driver shopen på golfklubben är det nu möjligt för honom att anlitas till allt från bröllop till julbord.

När Sydöstran pratar med honom är han i full gång med att förbereda just ett julbord på Askunga dovvilt och andra advent jobbas det febrilt på Bubbetorps julmarknad.

– En del av vårt överskott därifrån går till Lions. Det bidrar jag gärna med eftersom det är till behjärtansvärda ändamål. Där kommer jag på vår jultallrik att bjuda på Trydes brända, eller välstekta, köttbullar – det som jag åkte ut på, säger han och skrattar.

På frågan om han har någon favoriträtt på julbordet svarar han just sina julköttbullar, både den vanliga som den vegetariska varianten.

Patrik Trydefeldt tycker att man kan ha ett vegetariskt tänk när man gör ett julbord, men inte så pass att det konkurrerar ut kötträtterna.

– Julbordet är det mest traditionsbundna vi har i Sverige där julskinkan står som nummer ett på topplistan. Det finns mycket gott grönt som man kan addera, men man tar inte bort någonting. På min önskelista inför julbordet står också att använda lokalproducerade råvaror. Det blir en helt annan smakupplevelse då.

Recept

Trydes köttbullar

Trydes julköttbullar

(ca 60 st a 20 gram)

Ingredienser



800 g nötfärs


400 g fläskfärs


2 dl grädde

1 dl mjölk 


2 dl ströbröd

2 skivor från gårdagens limpa


2 ägg


1 dl vatten


2 medelstora kokta potatisar


2 stora gula lökar


1 tsk farinsocker


2 msk ansjovisspad (mosa gärna ner en och annan filé också)


2 msk kinesisk soja, gärna Kikkoman


1 msk krossad kryddpeppar


salt 

Gör så här:

1. Blanda grädden och mjölken. Slå 1 dl av gräddmjölken i ströbrödet. Ta bort kanterna på brödet, smula
 sönder det och blanda i 1 dl av gräddmjölken.

2. Mosa potatisen fint med hjälp av en gaffel

3. Skala löken, riv
 den ena och finhacka och stek den andra i smör tills den är gyllenbrun.

4. Blanda ihop alla ingredienser hastigt till en smidig smet. Salta och peppra. Provstek en klick av smeten för att se om den är väl kryddad.

Tryde tipsar:


Om du ska frysa in köttbullarna och steka dem vid ett senare tillfälle, kör dem gärna i ugnen på 150 grader i cirka 13 minuter, låt svalna och frys in. När du senare tar upp dem och steker dem i smör får de en härlig färg och yta. Steker du dem två gånger är det lätt att de blir brända.


Trydes vegetariska köttbullar

Ingredienser

300 g quornfärs


1,5 dl ströbröd


1 stor gul lök


2 ägg 


1,5 dl vispgrädde 


1,5 msk grönsaksfond 


1 msk kinesisk soja, gärna Kikkoman


För julsmak: 


1 msk krossad kryddpepparkorn


lite anjovisspad

Salt och svartpeppar


Massor av smör till stekning

Gör så här:

1. Finhacka löken och stek den på medelvärme med en stor klick smör. Den ska bli mjuk och genomskinlig.

2. I med färsen och eventuellt krossade kryddpepparkorn. Låt steka några minuter.

3. Blanda grädde, fond och slå över färsen. Låt vätskan koka in tills färsen blandats rejält och fått en fin konsistens. Grädde kan göra att färsen bränner vid lättare, så var försiktig.

4. Blanda ägg och ströbröd i en skål. Låt dra 3-5 minuter.

5. Blanda färsen i brödblandningen och se till att all brödmix har blandats ut så att inga klumpar finns kvar. Tillsätt eventuell anjovisspad. Konsistensen ska vara fast utan att vara torr. Ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten tills du får en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar.

6. Forma till små bullar som du steker först på ganska hög värme och därefter ganska länge på medelvärme i mycket smör. Se till att de får en rejält med yta och se till att de blir genomstekta.

Smaklig spis!

Visa mer...