Snart blir det dyrare att åka buss i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades
Från och med december 2017 kan alla bussbiljetter kosta en krona mer i Blekinge.
Foto:Mattias Mattisson
Från och med december 2017 kan alla bussbiljetter kosta en krona mer i Blekinge.

Till vinter kan varje enkelbiljett med buss i Blekinge kosta en krona mer. Genom prishöjningen ska Blekingetrafiken öka sina intäkter med 3,7 miljoner kronor.

– Blekingetrafikens verksamhet finansieras av biljettintäkter och ska vi täcka de kommande kostnadsökningarna så krävs det en höjning, säger Pär Welander, trafikplaneringschef vid Blekingetrafiken.

Enligt ett förslag höjer Blekingetrafiken sina enkelbiljetter med en krona för zon 1 och i zon 3-7 den 10 december 2017. Detsamma gäller även färdtjänstresorna.

– Åker man från Lyckeby till Karlskrona som är en zon kommer att det kosta en krona mer. Alla betalar en krona mer per zon. Åker man från Jämjö till Karlskrona som är två zoner, betalar man bara en krona mer för den första zonen, säger Pär Welander.

Resekortet Period som gäller i 30 dagar kommer inte påverkas av de nya priserna.

Den största höjningen blir Sommarkortet som lanserades 2016. Kortet har denna och förra sommaren kostat 625 kronor – enligt förslaget ska sommarkortet bli 25 kronor dyrare.

Prisjusteringarna beräknas öka Blekingetrafikens intäkter med cirka 3,7 miljoner kronor.

– Vi behöver mer pengar till kostnader för bränsle och personal. Den kostnaden har stått stilla de senaste åren. Sedan ska pengar också gå till att utveckla verksamheten, säger Pär Welander.

Biljettpriserna för skärgårdstrafiken på sommaren kommer inte förändras. Priserna under vår, höst och vinter kommer höjas med en krona för zon 1 och zon 3.

Beslutet om höjningen fattades på Region Blekinges trafiknämnd i juni och det sista beslutet fattas på regionstyrelsen i september.

Fakta

Samtliga förändringar

Enkelbiljett: Ordinarie pris föreslås höjas en krona zon 1 samt i zon 3-7.

Skärgårdstrafiken: Biljettpriserna för trafiken på sommaren kommer inte förändras. Priserna under vår, höst och vinter kommer höjas med en krona för zon 1 och zon 3.

Gul 1-zonbiljett: Kommer höjas med en krona.

Färdtjänst: Ordinarie pris föreslås höjas en krona zon 1 samt i zon 3-7.

Öppen närtrafik: För resor i öppen närtrafik föreslås priset höjas med en krona i zon 1.

Resekortet Period: Oförändrade priser.

Sommarkortet: Kortet har denna och förra sommaren kostat 625 kronor – enligt förslaget ska sommarkortet bli 25 kronor dyrare.

Läsårskortet: Oförändrade priser.

Visa mer...