Rödebymusiker vann Guldklaven-pris

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Mikael Strömqvist, 37, från Rödeby när han tog emot sitt pris under Guldklavengalan. 2 bilder
Foto:Cathrine Winberg
Mikael Strömqvist, 37, från Rödeby när han tog emot sitt pris under Guldklavengalan.

Han var nära att missa det, men under söndagen fick Donnez-medlemmen Mikael Strömqvist från Rödeby ta emot priset som Årets musiker under Guldklavengalan i Malung.

De prestigefyllda Guldklavarna delas varje år ut under Dansbandsveckan i Malung i Dalarna.

Dansbandet Donnez var nominerad i två kategorier: Årets dansband och Årets musiker. I den senare ställdes bandmedlemmen Mikael Strömqvist, 37, mot Anders Tegnér i Larz-Kristerz och Joachim Sehlin i Perikles, och det blev Rödebymusikern som till slut stod som vinnare.

– Jag har inte riktigt smält det än. Det känns otroligt. Jag tänkte att bara bli nominerad var en dröm. Att dessutom vinna känns helt ofattbart, säger han till Sydöstran på måndagsförmiddagen efter att bandet firat natten lång.

Men det fanns en risk för att de skulle missa galan som hölls på söndagen.

– Vi visste inte om vi skulle hinna fram i tid. På lördagskvällen spelade vi i Kangos några mil norr om Pajala och vi körde därifrån klockan två på natten. Vi körde non-stop i tretton timmar, utom när vi bytte chaufför, och rullade in i Malung med 20 minuter till godo. Vi bytte om i farten. Vi var först bara nöjda med att vi hann till middagen, sedan kom det andra som en glad bonus.

Vad betyder det att vinna en Guldklaven?

– Personligen betyder det jättemycket för mig. Det är ett prestigepris. Det finns otroligt många bra musiker, som är bra på många sätt, men det visar att om man jobbar hårt belönas man.

Mikael Strömqvist tror att Donnez kan vara det dansband i landet som är ute och spelar allra mest med 170 spelningar om året. Nästa gång bandet spelar i Blekinge är den 30 augusti på dansstället Lyktan i Vilshult.

Nyligen var de med i TV4 Nyhetsmorgon där de visade upp sin nya turnébuss som är specialbeställd från Tyskland. Se reportaget här.

– Den fick också en del uppmärksamhet i Malung, säger Mikael Strömqvist.

Guldklaven 2017

Alla vinnarna

Årets dansband: Casanovas

Årets låt: Sannex ”Jag e stark” av Andreas Olsson och Mattias Olofsson

Årets sångare: Tony Westland, Expanders

Årets sångerska: Maria Persson, Blender

Årets musiker: Mikael Strömqvist, Donnez

Årets album: ”Ut i livet”, Casanovas

Om Guldklaven

För 18:e året i rad arrangerades musikpriset och galan Guldklaven i ett samarbete mellan Sveriges Radio, danstidningen ”Får jag lov” och musikfestivalen ”Dansbandsveckan i Malung”. Vinnarna röstades fram av en jury tillsammans med svenska folket via telefonomröstning.

Visa mer...