Så undviker du fästingar i midsommar

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Snart är det dags för den helg på året då flest personer blir fästingbitna, nämligen midsommar. Boreliaexperten Johan Sanmartin Berglund på BTH tipsar om hur du undviker fästingar och dess farliga sjukdomar.

Midsommar är den helg på hela året då flest personer blir fästingbitna. Detta eftersom många då är ute i naturen och plockar löv och blommor till både kransen och midsommarstången.

Fästingbett kan leda till både borrelia och TBE som i sin tur kan leda till allvarligare sjukdomar. Borrelia är en infektion i huden som orsakas av bakterier. Om den inte behandlas kan infektionen sprida sig till både nervsystemet och lederna. Borrelia behandlas med antibiotika.

TBE är en virussjukdom där de flesta får lindriga symtom såsom feber och huvudvärk. Men man kan även få både hjärnhinneinflammation och livshotande hjärninflammation. Det finns ingen behandling mot TBE utan kroppen måste själv läka ut infektionen. Man kan dock vaccinera sig mot TBE i förebyggande syfte.

Det finns vissa områden i Blekinge där det finns stor risk att smittas av TBE.

– Aspö i Karlskrona och Ryssberget utanför Sölvesborg är så kallade riskområden för TBE, säger Johan Sanmartin Berglund.

– Det bästa sättet att undvika fästingbett är att inte vara på de ställen där fästingarna finns såsom högt gräs, diken och djurstigar. Sedan ska man så klart inte undvika att vara ute i naturen och njuta, säger Johan Sanmartin Berglund, professor på Blekinge tekniska högskola och en av Sveriges främsta experter på borrelia.

Och om du nu blir fästingbiten finns det en del saker att tänka på enligt Sanmartin Berglund.

– Det är viktigt att titta noggrant på kroppen om man har varit ute i naturen för fästingen brukar ofta gå runt ganska länge på kroppen innan den bestämmer var den ska sätta sig. Och om den har bitit sig fast är det viktigt att plocka bort den snabbt och hålla koll på området där den satt. Om det blir en rodnad runt bettet ska man söka vård, för det är ett tecken på borrelia, Johan Sanmartin Berglund.

Fakta

Lista: Så undviker du fästingar

1. Ha långärmad tröja och långa byxor.

2. Ha gummistövlar om du är ute i naturen.

3. Låt tröjan vara nedstoppad innanför byxlinningen.

4. Använd mörka kläder för då attraheras inte fästingarna lika lätt.

5. Undvik att gå i högt gräs, diken och på djurstigar där det finns mycket fästingar.

6. Använd fästigmedel som finns att köpa receptfritt på apoteket. Använd det dock inte direkt på huden utan ta det på kläderna.

Visa mer...