Säsongstart för skogens guld!

BLEKINGE Artikeln publicerades
Svamplockning är roligt för hela familjen, tycker Emma, Vide och Elvira Feldmanis i Bräkne-Hoby. Men det är bäst att hålla sig till säkra kort och bara plocka svamp som man är mer än hundra procent säker på. Varje år inträffar flera allvarliga förgiftningsfall i Sverige. 9 bilder
Foto:Franz Feldmanis
Svamplockning är roligt för hela familjen, tycker Emma, Vide och Elvira Feldmanis i Bräkne-Hoby. Men det är bäst att hålla sig till säkra kort och bara plocka svamp som man är mer än hundra procent säker på. Varje år inträffar flera allvarliga förgiftningsfall i Sverige.

Svampplockarna jublar efter allt regn. Skogens guld har redan vaknat och den som är beredd att trotsa myggen kan fylla hela korgen med kantareller och karljohansvamp.

Emma Feldmanis i Bräkne-Hoby tog med sig maken Franz, laddad med kamera, och barnen Elvira och Vide ut i skogen häromdagen.

– Om vädret är varmt och fuktigt börjar svampsäsongen efter midsommar. Vi håller oss till säkra kort som gula kantareller och karljohansvamp. De är också de godaste, säger Franz som är familjens svampexpert. Fast om han hittar en fjällskivling, smörsopp eller blomkålssvamp så åker de ner i korgen också.

– Intresset började redan i barndomen när jag fick följa med mormor och morfar som var hängivna svampplockare.

Emma är inte riktigt lika rutinerad, men eftersom hon gillar utomhusaktiviteter med barnen så packar hon ner lille Vide i en bärsele och bär korgen medan Elvira får äran att plocka svamparna.

Som alla svampplockare värda namnet har familjen Feldmanis sina hemliga ställen som inte avslöjas för någon utomstående.

– Senast vi var ute hittade vi många karljohan, men inte så många gula kantareller. Fast det räckte till några goda kvällsmackor med smörstekta kantareller och det är som alla vet riktigt gott.

Svampsäsongen kan, om vädret är gynnsamt, pågå in i oktober. Eftersom många svampsorter kan frysas och torkas så kan den som är flitig lägga upp ett förråd som räcker över hela vintern.

Nybörjare bör följa familjen Feldmanis exempel och hålla sig till säkra kort. En tumregel är att undvika vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Det lömska med giftsvamp är att det inte känns på smaken och att symtomen kan dröja flera dagar.

Grovrensa svamparna i skogen i samband med plockningen. För ändamålet bör man packa korgen med svampkniv och borste. Lägg inte svampen i plastpåse. Plocka bara frisk och fast svamp, kassera förstås alla exemplar med spår av mask- och insektsangrepp. Ta hand om svampen direkt du kommer hem. Det är ett känsligt livsmedel.

Kom ihåg att aldrig äta skogssvamp som inte är väl tillagad. Var vaksam om du köper svamp i lösvikt på torg och liknande.

Läs mer på:

www.giftinformation.se

www.svampguiden.com