Småbarn förgiftas av värktabletter

Blekinge Artikeln publicerades

Samtal till Giftinformationscentralen om små barn som fått överdos av paracetamol ökar. Barnakuten får in ettåringar som stoppat i sig värktabletter som ligger framme i hemmet.

Läkare Magnus Ljungcrantz råd till föräldrar: Lås in era värktabletter.

Hälften av de barn som kommer in till Barnakuten på Blekingesjukhuset är småbarn som har fått i sig tabletterna av misstag. Det berättar Magnus Ljungcrantz, läkare på Barnakuten, Blekingesjukhuset.

Det rör sig barn i ettårsåldern som kanske är hemma hos mor- och farföräldrar eller råkar få i sig tabletterna i hemmet. Barnen kan hitta tabletterna i lådan av ett nattygsbord och snabbt få i sig en livsfarlig dos, poängterar han.

– Så fort barnet kan stoppa något i munnen, finns risken där. Små barn är nyfikna, och vuxna tänker ofta inte på att vanliga värktabletter kan vara livsfarliga för barn. De låter förpackningen ligga framme. Men bara två Alvedon ger barnet en skadlig dos, säger han.

– Föräldrar som kommer in har kanske hittat barnet med en ask eller flaska Alvedon, eller funnit tomma askar. Men det behöver inte alls synas på barnen att de tagit tabletterna. Det kan ta ett dygn, och då finns risken att barnets lever redan skadats, säger han.

Också värktabletten Ipren kan skada barnet i så liten dos som två tabletter, enligt Magnus Ljungcrantz. Men då är det inte levern, utan njurarna, som tar stryk.

En annan grupp som Barnakuten får in för avgiftning är unga som medvetet överdoserar värktabletter som ett självskadebeteende och rop på hjälp. Det är mest flickor i tonåren, ibland så unga som 13-14 år, berättar Magnus Ljungcrantz.
– De är inte medvetna om hur skadliga tabletterna egentligen är. Kommer barnen in i tid har de större möjlighet att klara sig. Ju längre tiden går, desto större risk för allvarligare leverskador, förklarar han.

Men Magnus Ljungcrantz tror inte på lösningar som att, som Giftinformationscentralen föreslår, receptbelägga värktabletter som Alvedon eller Panodil.

– Det skulle nog inte göra skillnad. De som missbrukar tabletterna skulle få tag i dem ändå, på annat sätt, säger han.
Törs man då som förälder ge barnet värktabletter ens i liten dos när de är sjuka?

– Om barnet har hög feber och man tror att det förbättrar barnets allmänna tillstånd så de orkar äta och dricka, så visst. Men man ska inte tro att Alvedon förebygger feber eller gör barnet friskare, säger Magnus Ljungcrantz.